Preskočite na glavni sadržaj

'Glazba u mom kvartu' za zagrebačke osnovnoškolce

Pilot-projekt 'Glazba u mom kvartu', što ga na inicijativu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport organizira Hrvatska glazbena mladež u suradnji sa Centrima za kulturu i zagrebačkim osnovnim školama, započinje 21. rujna koncertom Gudačkog kvarteta Sebastian, u Centru za kulturu i informacije Maksimir, za učenike od 5. do 8. razreda tamošnjih škola.
vrijeme: 21.09.2012.
mjesto: AppStore
url: http://www.hgm.hr/

Najavio je to pročelnik ureda Ivica Lovrić na konferenciji za novinare ističući kako projektom, koji će potrajati tijekom školske godine 2012/2013., žele promicati glazbenu umjetnost među djecom i mladima te razviti njihov interes za glazbu.

'To je mali iskorak kojim želimo ozbiljnu glazbu približiti najmlađima, a njihovim nastavnicima i profesorima pomoći u boljoj realizaciji nastave', kazao je Lovrić navodeći kako će se koncertima u 'kvartovskim' centrima za kulturu omogućiti mladima pravi doživljaj koncerta i to u primjerenom prostoru i u neposrednoj blizini stanovanja.

Predsjednik Hrvatske glazbene mladeži (HGM) Tonči Bilić rekao je da će svaki pojedini koncert glazbenici upotpuniti i pričom o svom orkestru, glazbenom djelu i njegovu skladatelju što bi trebalo potrajati oko 45 minuta do sat vremena. Naglasio je da je tijekom školovanja važno kod djece poticati kreativnost i umjetničko obrazovanje jer to, smatra Bilić, doprinosi i drugim područjima njihova interesa i djelovanja.

Tajnica HGM-a Dubravka Dujmović navela je da će najprije organizirati ciklus četiri koncerta i to: koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u Centru za kulturu i informacije u Maksimiru 21. rujna, a potom u listopadu i koncert Komornog orkestra HGM-a u Centru za kulturu i film August Cesarec, pa koncert Gudačkog kvarteta Porin u Centru mladih Ribnjak i koncert Jazz orkestra HGM-a u Narodnom sveučilištu Sesvete.

Nastupit će i Zagrebački solisti u Narodnom sveučilištu Dubrava, Gudački kvartet Rucner u Kulturnom centru Peščenica, a Tamburaški orkestar HRT-a održat će dva koncerta - u Centru za kulturu Trešnjevka i Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad.

Ravnatelji osnovnih škola pokazali su velik interes za ovaj projekt o čemu svjedoči i podatak da su mjesta za prvi koncert Gudačkog kvarteta Sebastian popunjena, kazala je Dujmović te izrazila nadu da će i ostali gradovi slijediti zagrebački primjer. (Hina)

Raspored koncerata po kvartovima