predstavljanje

Ištvančićev 'Album' u programu festivala u Herceg Novom


vrijeme: 01.08.2011. - 07.08.2011.
mjesto: Herceg Novi, Crna Gora

Dokumentarni film 'Album', redatelja Branka Ištvančića, koji je premijerno prikazan na Zagrebdoxu ove godine, uvršten je u program dokumentarnog filma na 25. Filmskom festivalu Herceg Novi koji se održava od 1. do 7. kolovoza 2011. u Crnoj Gori. 

Revija dokumentarnog filma u selekciji redatelja Vladimira Perovića održava se drugi put po redu u okviru ovog festivala u Herceg Novom, a prikazat će oko 30 dokumentaraca iz različitih zemalja svijeta među kojima je i naš film "Album" koji je na programu 5. kolovoza na trgu Belavista u Herceg Novom.

Film "Album" nastao je u produkciji Factuma, a snimljen je po motivima iz istoimene knjige Miroslava Kirina i ima za polazišnu ideju pokušaj protagonista da ponovno uspostavi normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratu na prostorima bivše Jugoslavije. U ovom poetskom filmu-eseju, čiji neki dijelovi su rađeni i tehnikom Super 8 mm filmske vrpce, književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenim u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata, njega očekuje neobična "kompenzacija": prilikom povratka, u kući on, umjesto svojih obiteljskih fotografija, nalazi nerazvijeni negativ film sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući za vrijeme okupacije. I te fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom obiteljskog albuma.

Album trailer from Branko Istvancic on Vimeo.

 

(D.H.F., 04.08.2011)