nagrada

'Bijela cesta / U iščekivanju kiše' Studija Rašić nagrađena u Montrealu


mjesto: Montreal
organizator: SEGD Society for Environmental Graphic Design

Višestruko nagrađivani  projekt Studija Rašić, autorski rad Ante Rašića 'Bijela cesta / U iščekivanju kiše' osvojio je glavnu nagradu 'Honour award' Međunarodne organizacije za prostorni grafički dizajn - SEGD-a (Sociaty for Environmental Graphic Design) u Montrealu.

Iako je rad  realiziran 2008. godine u okviru 36. Mediteranskog kiparskog simpozija u  Dubrovi, Labin, ne prestaje izazivati neprestanu pozornost u svijetu gdje je redovito nagrađivan (D&AD Global Awards, London 2009;ED-AWARDS,2009, Zurich), a do sada je objavljen u časopisima i knjigama u Francuskoj, Engleskoj, Kini, Kanadi i Norveškoj. Aktualan je zbog svoje osnovne zamisli jer se kontinuirano mijenja u interakciji s prirodom.

To je ujedno i veliko priznanje Hrvatskoj kulturi i jedinstvenom projektu Bijele ceste u Parku skulptura Mediteranskog kiparskog simpozija i stručnom savjetu na čelu s Josipom Diminićem i Gorkom Ostojić Cvajner.


Na natječaj je pristiglo 470 radova iz cijelog svijeta što je najviše projekata do sada a dodijeljeno je 7 glavnih nagrada. 'Honour award' dodjeljuje se samo projektima koji  sadrže iznimne kreativne koncepte u području  prostornog  dizajna (environmental design). To je disciplina u kojoj se arhitektura i dizajn isprepliću i međusobno nadopunjavaju.

Nagradu su preuzeli dizajneri Vedrana Vrabec i Marko Rašić,  2. Lipnja,  na svečanoj dodjeli i SEGD konferenciji u Montrealu, Unescovom gradu dizajna. Montreal je kao dizajnerski i multikulturalan centar  odabran kao prvi grad u kojem se konferencija održava van SAD-a, a pod znakovitim nazivom 'Viva la Diversite – Designing the Difference'.

SEGD organizacija kontinuirano radi na uvoženju inkluzivnog dizajna kao standarda u javne i korporativne institucije. Značaj SEGD udruženja i nagrada prepoznale su i velike svjetske tvrtke i institucije.

Svim nagrađenim radovima posvećeno je cijelo jedno izdanje časopisa SEGD (br. 33) u kojem će također biti objavljen intervju sa Studijem Rašić.

(M.K., 09.06.2011)