Preskočite na glavni sadržaj

'Move to Move' - prijenos uživo iz Nederlands Dans Theatera

Zaljubljenici u suvremeni ples imat će priliku uživati u najmodernijoj koreografiji suvremenih plesača uz prijenos uživo iz Nederlands Dans Theatera, u kinu Cineplexx Centar Kaptol (ex Movieplex), 31. svibnja, s početkom u 19,30 sati.
vrijeme: 31.05.2012. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Cineplexx Centar Kaptol, Nova Ves 17
url: http://www.cineplexx.hr/

Koreografije uključuju:
- 'Left Right Left Right' / koreograf Alexander Ekman
- 'Secus' / koreograf Ohad Naharin
- Svjetska premijera – novo! / koreografi Sol Léon & Paul Lihtfoot
- 'Silent Screen' / koreografi Sol Léon & Paul Lightfoot

Nederlands Dans Theater je nastao 1959. godine kada je 22-oje ljudi napustilo Nizozemski balet. Odbjegli pobunjenici su bili jako strastveni prema plesu i željeli su mu dati svoj vlastiti stil te je tako nastala jedna od vodećih kompanija u svijetu u suvremenom plesu.

NDT su vodili Carel Birnie i Benjamin Harkarvy, te se stalno gradio drugačiji repertoar modernog plesa. Više od pedeset godina kasnije Nederlands Dans Theater je postao jedan od vodećih plesnih kompanija u svijetu. Bogati repertoar je izgrađen djelima matičnih koreografa (Jirí Kylián i Hans van Manen), kao i stalnih koreografa (Sol León i Paul Lightfoot), suradnika koreografa (Crystal Pite i Johan Inger), te mnogih drugih kao što su koreograf Nacho Duato i Naharin i William Forsythe.

Pod vodstvom umjetničkog direktora Paula Lightfoota, Nederlands Dans Theater i danas privlači publiku u kazališta širom svijeta. Kroz godine, a posebno u svojoj hej-day fazi pod ravnanjem bivšeg umjetničkog redatelja Jirija Kyliána, Nederlands Dans Theater je napravio pionirski iskorak u suvremenom plesu. Baleti izvorno napravljeni za Nederlands Dans Theater još uvijek se plešu po cijelom svijetu.