Preskočite na glavni sadržaj

Sven Maričić: 3D Morso - generalna proba

U Palach Galeriji u Rijeci, u petak, 20. travnja, u 19,30 sati, otvara se izložba riječkog znanstvenika Svena Maričića pod nazivom '3D Morso - generalna proba'. Izložbu je moguće pogledati do 27. travnja.
vrijeme: 20.04.2012. 19,30
mjesto: Rijeka; Palach Galerija, Kružna 8
Nije baš čest slučaj da se na riječkoj rock sceni povezuju umjetnici i znanstvenici. Kako bi se to ispravilo te pokušalo povezati različite vrste umjetnosti sa znanstvenim istraživanjima, nastala je suradnja između riječke grupe Morso i znanstvenika Svena Maričića.

U ovom slučaju poslužili smo se laserskim 3D skenerom u boji koji se u znanosti upotrebljava za digitaliziranje dijelova tijela u između ostalog i dijagnostičke svrhe kao što je to slučaj primjerice u estetskoj kirurgiji. Rezultat ove suradnje jest prvi skenirani domaći 3D bend. Pretpostavljamo na radost cijele riječke glazbene scene.


Grafički prikaz skeniranih lica obrađen je u alatima za trodimenzionalno modeliranje i rekonsturiran u novi računalni model, koji je uz dodavanje boja i oblikovanje svjetla naglasio geometrijske oblike njihovih lica.  Potrebno je naglasiti da su modeli uzeti na jednoj probi iz (uglavnom) jednog pokušaja.

Sven Maričić rođen je u Rijeci. Doktorirao je na Tehničkom fakultetu početkom 2011. g s temom izrade biokompatibilnih dijelova u biotehnološkom području. Voditelj je laboratorija za Plastičnu obradu i obradne strojeve. Sudjeluje u razvoju učila za kirurge endoskopičare. Svira nekoliko instrumenata.  2012. godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka predstavljeni su neki od značajnijih radova u galeriji Juraj Klović. Trenutačno radi na izradi slikovnice.