Preskočite na glavni sadržaj

Noć knjige - 23.4.2012.

Noć knjige - 23.4.2012.
'Noć knjige', manifestacija kojom se po prvi put u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će se u ponedjeljak, 23. travnja, a kako se 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, prilika je to da se ova dva važna datuma objedine u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. 
vrijeme: 23.04.2012. (od 18 sati do 1 sat iza ponoći)
mjesto: Hrvatska
url: http://nocknjige.hr
 
Open publication - Free publishing
 
Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području RH, te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći.
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te je večeri, s početkom u 18 sati, domaćin središnjeg događanja – tribine 'Knjiga u krupnom planu', na kojoj ć se razgovarati o knjizi, njezinu statusu i budućnosti u hrvatskom društvu s predstavnicima nadležnih institucija i interesnih skupina.

U 'Noći knjige' sudjeluje više od stotinu autora, urednika, prevoditelja, te podjednako veliki broj knjižnica, knjižara i klubova, diljem Hrvatske. U progam su se uključili i Hrvatsko društvo pisaca te Centar za ženske studije.

Ciljevi manifestacije:
 
• obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige
• promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja
• povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom u svrhu promicanja knjige i kulture čitanja
• poboljšanje suradnje knjižara, nakladnika, medija i državnih institucija te otvaranje vrata dijaloga između književne produkcije i publike
• organizacija tribina i diskusija koje bi poticale na međusobni dijalog u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevoditelja, izdavača i knjižnica

Organizatori prve 'Noći knjige' su: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Program obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava podržava Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

•  Program
•  Akcije i popusti u Noći knjige

Sve ostale informacije dostupne su na nocknjige.hr.