predavanje, tribina

Elke Krasny u Društvu arhitekata


vrijeme: 28.10.2010. 19,00
mjesto: Zagreb; Društvo arhitekata Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 3/1
organizator: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja / Program aRs PUBLICae

U sklopu ciklusa 4x6*, u četvrtak, 28. listopada, u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreba, predavanje će održati teoretičarka kulture i kustosica, Elke Krasny. Voditeljica programa je Davorka Perić.


Elke Krasny na predavanju u DAZ-u predstavit će metode rada i teme vezane uz dvije izložbe koje je nedavno postavila - The Force is in the Mind. The Making of Architecture (Architekturzentrum, Beč, 2008/09) te Penser Tout Haut. Faire l´Architecture (Centre de Design de l´Université du Québec, Montréal, 2010). Kurator je u ovom slučaju postao terenski istraživač, provodeći vrijeme s arhitektima iz 20 različitih ureda od Beča preko Hong Konga do Sao Paula, kao i 11 kanadskih ureda, od Montreala preko Halifaxa do Vancouvera.
 


Elke Krasny živi i radi u Beču, gdje na Akademiji lijepih umjetnosti predaje kolegije iz područja kulturne pedagogije. Gost profesor na univerzitetima u Bremenu i Salzburgu, a sudjelovala je i na nekoliko okruglih stolova te radionica i u Hrvatskoj (Zagreb, Vizura Aperta / Momjan). U 2008.godini Elke Krasny je predstavila javnosti dva velika projekta koja su proizašli iz teorijske podloge narativnog urbanizma na kojoj radi već niz godina: izložbu  'Stadt der Frauen: eine andere Topographie von Wien' / 'Grad žena: drugačija topografija Beča'.

Tijekom 2008.godine Elke Krasny provela je nekoliko dana i u Momjanu, razgovarajući sa tamošnjim stanovnicima i  stanovnicama u okviru programa City Telling Momjan, a zahvaljujući programu Mikropolitike Udruge BLOK - Lokalne baze za osvježavanje kulture, Elke je 2007.godine u Zagrebu izvela projekt On my Way. City Telling: participativni urbani kolaži, dijeleći svakodnevne puteve deset stanovnika/ca grada Zagreba.

Autorica će predavanjem u DAZ - u pokazati kako ne postoji jedan put / metoda promišljanja arhitekture; uredi koje je posjetila razvili su vlastite, specifične načine pristupa arhitekturi koji, posljedično, rezultiraju i specifičnom arhitektonskom produkcijom.

(M.K., 25.10.2010)