Preskočite na glavni sadržaj

Galerija Crkvica sv. Trojice – natječaj za izlaganje u 2013.

Kastafsko kulturno leto poziva umjetnike i umjetnice da se sa svojim radovima prijave na natječaj za izlaganje u 2013. godini, u sklopu izložbenog programa u Galeriji Crkvica sv. Trojice. Rok za prijavu je 15. ožujak 2013.
prijava: 15.03.2013
mjesto: Kastav; Crkvica sv. Trojice
url: http://www.kkl.hr
Na natječaj se mogu prijaviti svi zainteresirani umjetnici/umjetnice koji moraju imati na umu kvalitetu, cjelovitost i uvjerljivost umjetničke ideje. Natječaj je otvoren za samostalne i skupne izložbe. Svaki autor/ica treba poslati do 12 fotografija (.jpg format) svog rada. Autori/autorice prijavljuju radove u digitalnom obliku. Preferirat će se oblik prijave putem elektroničke pošte. Video radovi mogu biti dostavljeni u fizičkom obliku, putem pošte na DVD-u, poslani elektroničkom poštom ili postavljeni na web servise.

Preferira se otvorenost prema svim vrstama tradicionalnih i netradicionalnih medija/žanrova, uključujući performans, ambijente, zvučne instalacije, primijenjenu umjetnost, itd.

Pristigli radovi bit će žirirani od strane 3-5 profesionalnih članova među kojima će biti i glavni kustos izložbe. U izboru radova žiri će se rukovoditi prvenstveno kvalitetom, ali i zastupljenošću raznih tipova izražavanja, pri čemu će biti otvoren za svaku vrstu subjektivnog pristupa bez obzira na aktualne trendove.

Glavna tema je Ples mrtvaca, koji je u srednjem vijeku predstavljao je ikonografski motiv kojim se izražavao duh vremena, opravdani strah od smrti pred prijetećom epidemijom kuge te jednakost pred smrću koja naposljetku dolazi do svakoga pojedinca i društvenog aktera, od pape, kralja i kraljice sve do nedužnog djeteta. Danas, suočeni sa sasvim novim zahtjevima koje pred nas postavlja postmoderno, konzumerističko društvo neoliberalnog kapitalizma, opet se, vrlo indikativno, susrećemo sa raznorodnim filozofskim i kulturološkim promišljanjima možebitnih konačnica ljudske egzistencije. Smrt kao neizbježan motiv svakog vremena, strah i sablasnost iste, otupjelost osjetila zatrpanih i zag(l)ušenih invazivnim medijskim praksama, hiperprodukcijom i hiperkonzumacijom nebitnog sadržaja, utopljenost u masu i gubitak individualnosti teme su koje sablasno lebde nad glavama svakog stanovnika današnjeg tehnologiziranog i ubrzanog svijeta.

Smrt autora, smrt povijesti i smrt umjetnosti kao teoretski odgovor na zahtjeve i bit vremena odgovaraju jeziku umjetnosti postmodernosti. Pozivanje i neprestano referiranje na velik broj stilova unutar povijesti umjetnosti, kolažiranje i kombiniranje tehnika i medija duh su vremena u kojemu egzistiramo, a rezultat su šire socio-ekonomske slike društva. Sve to otvara velik broj pitanja i debata koje se nastoje problematizirati i premostiti u teoretskom i u praktičnom smislu – putem umjetničkog iskaza: Plešemo li i dalje Ples mrtvaca? Koji su strahovi aktualni danas? Što ih motivira i kako im je moguće doskočiti?

Moguće teme/koncepti uključuju:
-smrt (strah od smrti, prolaznost, gubitak);
-tjelesnost, karnalno;
-cikličnost, kraj-početak, recikliranje, mitologija;
-kraj velikih narativa;
-individualnost, pseudoindividualnost (gubitak i kriza individue, uniformiranost);
-blaziranost (odumiranje i otupljivanje osjetila u procesu obrane od siline podražaja);
-dekadencija;
-apokalipsa i 'postapokaliptične' vizije;
-smrt umjetnosti;
-reproduktivnost;
-hiperprodukcija;
-smrt autora;
-post-art;
-kraj povijesti

Ostale individualne teme i koncepti su dobrodošli.

Prijavna dokumentacija treba sadržavati sljedeće:
- ispunjenu prijavnicu;
- CV autora s osobnim podacima;
- portfelj s vizualnim materijalima radova (do 12 fotografija u .jpg formatu ili CD/DVD za video radove).

Prijavnu dokumentaciju možete poslati na e-mail adresu galerija.kkl@gmail.com ili na poštansku adresu:
Kastafsko kulturno leto
Stari put 1
51215 Kastav

Sudionici i sudionice također mogu dostaviti dokumentaciju osobno na gore navedenu adresu. Nepotpune, neispravne i zakašnjele prijave neće se razmatrati. Rezultati natječaja bit će poznati do 1. travnja 2013., a odabrani umjetnici i umjetnice će biti pravovremeno obaviješteni putem e-maila. Izabrani radovi bit će izloženi u razdoblju od 6. lipnja 2013. do 31. kolovoza 2013.

Više