Preskočite na glavni sadržaj

Dijalog struka / Scenografija i interijer u DAZ - u

U utorak, 22. siječnja, u 19 sati, u DAZ-u  se održava okrugli stol 'Dijalog struka' s temom Scenografija i interijer. Gosti okruglog stola su Sandra Meštrović, Nikša Mrkonjić, Dijaprojektor: Ivana Knez, Ana Bakić, Numen/For Use: Nikola Radeljković, Sven Jonke a moderatori su Robert Križnjak i Davorka Perić.
vrijeme: 22.01.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; DAZ, Trg bana Josipa Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr
Tema kojom započinjemo je Scenografija kao dodana vrijednost dizajnu interijera kroz koju će nas voditi arhitektica Sandra Meštović. U izlaganju  autorica koja je ujedno diplomirala scenografiju u Firenzi  bavi se usporedbom scenskoga jezika teatra i arhitekture. Kako navodi  Sandra Meštović scenograf prenosi i interpretira dramski tekst u scenskom prostoru i ostvaruje cjeloviti vizualni identitet predstave, filma ili događaja, također arhitekt/dizajner interijera likovno interpretira i potrebe korisnika u prostoru, nadalje navodi Meštrović tehnički nacrti za realizaciju razlikuju se samo u kompleksnosti i trajanju. Uključuju cijeli tim izvođača, ali i specijaliziranih sudionika u projektu, jedan od njih je dizajner svjetla – od presudne važnosti u scenografiji, a u dizajnu interijera gotovo uvijek zanemaren., te kao svog gosta autorica poziva dizajnera svjetla Nikšu Mrkonjića. Scenografija u interijeru otvara prije svega upravo pitanje oblikovanja prostora i vremena, korištenjem rasvjete u smislu dramaturgije prostora.

Nakon izlaganja Sandre Meštrović upoznajemo se sa scenskim radom arhitektica Ivane Knez i Ane Bakić, koje djeluju kao autorski tandem na arhitektonskim i scenskim projektima pod imenom Dijaprojektor.  Ana Bakić I Ivana Knez autorice su scenografija za predstave Grmače- nominirane za arhitektonsku nagradu za interijer Berardo Bernardi, Mala Vila, te nagrađenu Darma o Mirjani i onima oko nje, te za operuTribune, Fabularium animale, Pingvini i plesnu predstavu Jesam. Ana Bakić predaje na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a Ivana Knez je doktorirala scenski dizajn na Interdisiplinarnim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu.
 
U dijalogu struka o scenografiji i interijeru osim arhitektica predstavljamo rad dizjnerskog trojca Numen For Use - Svena Jonkea, Nikole Radeljkovića i Christofa Katzlera.  Autore  glasovitih scenografija za predstave Inferno, Medeja, San Ivanjske noć, Rat i Mir, Brod za Lutke, Opasne Veze i druga ostvarenja za petnaestak europskih predstava. Numenova suradnja s mnogim velikim redateljskim  imenima, potvrdila je da je timski rad izvor procesa s velikim kreativnim rezultatima, paralelan s glednošću predstava,  u kojoj vizualni eksperiment oživljava tekst. Iako je riječ uglavnom u minimalističkom vizualnom jeziku.

Za sad u dijalogu struka nedostaje nam umjetnika -slikara, kipara i konceptualnih umjetnika, no s njima  ćemo razgovarati u našim sljedećim nastavcima.
 
U razgovoru ćemo se dotaknuti specifičnosti njihovog vizualnog jezika, te naučiti prepoznati da li  je  scenografiju radio arhitekt ili dizajner. Što za njih znači timski rad? Da li su im važniji timski identitet ili zajednički jezik s redateljem? Koliko u današnjem  kazalištu dramski tekst nadopunjavaju dizajn, svjetlo i različiti multimedijalni sadržaji -  odnosno  kako cjelokupni  vizualni identitet podržava koncept dramskog teksta? Koliko su autori scenografija zapravo autonomni, te u  kojoj mjeri  nadograđuju i pojačavaju dramski tekst, redateljski i glumački jezik, te posjećenost i medijsku popularnost kazališta danas. Na kraju vraćamo se vezama arhitektonskog projektiranja, dizajna interijera i scenografije, konceptu, vizualnom oblikovanju prostora i zajedničkim izražajnim svojstvima ovih medija. Davorka Perić

Okrugli stol Dijalog struka kroz međustrukovnu komunikaciju promovira integralni pristup projektima,  domaću produkciju i timski rad s ciljem uključivanja u dijalog svih dionika od studenata, kreativnih pojedinaca i timova, tvrtki do menadžera,  investitora, te kulturnih i privrednih stratega. Moderatori okruglog stola su  Robert Križnjak, voditelj sekcije za interijer DAZ-a i Davorka Perić, voditeljica programa DAZ-a.
 
Predavanje je uvršteno u program Stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.