izložba

30 godina Splita na UNESCO-ovoj Listi


vrijeme: 15.12.2009. - 15.01.2010.18,00
mjesto: Split; Stara gradska vijećnica, Narodni trg (Pjaca)
organizator: Grad Split

U utorak, 15. prosinca, u 18 sati, u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvara se izložba '30 godina Splita na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine'. U srijedu, 16. prosinca, u istom prostoru i u isti sat predstavlja se knjiga autora Duška Marasovića 'Povijesna jezgra Splita : studije – programi – realizacije'. Izložba traje do 15. siječnja 2010.

Prije 30 godina povijesna jezgra Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne baštine, što je dalo svježi poticaj za njezinu obnovu i valorizaciju. Aktivnosti su intenzivirane osobito nakon što je Grad 1995. godine pokrenuo Projekt Split 1700, želeći tijekom jednog desetljeća radno obilježiti sedamnaest stoljeća od dovršetka gradnje Palače i dolaska cara Dioklecijana 305. godine. Projekti obnove započeti u tom razdoblju nastavljaju se jednakim intenzitetom, pa se može s ponosom istaknuti da Split osim po značenju svoje baštine postaje poznat u svijetu i po vrsnoći konzervatorskih zahvata.

Izložbom 30 godina Splita na UNESCO-ovoj Listi svjetske kulturne baštine Odsjek za staru gradsku jezgru Grada Splita želi sugrađanima i posjetiteljima predstaviti najvažnije aktivnosti u povijesnoj jezgri u proteklom razdoblju, od velikih konzervatorskih i restauratorskih zahvata na Peristilu, katedrali, krstionici, Zlatnim vratima, mletačkoj kuli, pa do niza manje poznatih projekata obnove infrastrukture, uređenja pročelja, sustava informiranja i označavanja spomenika, te ostalih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje stanja kulturnog naslijeđa, kao i kvalitete života i boravka u srcu grada. Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2010. godine.

Peta u nizu publikacija Obnova povijesne jezgre koju izdaje Odsjek za staru gradsku jezgru pod naslovom Povijesna jezgra Splita: studije – programi – realizacije donosi kratak pregled povijesnih zbivanja, prostornog razvoja grada i karakteristika arhitektonske strukture od početaka do kraja 18. stoljeća, zatim pregled aktivnosti u povijesnoj jezgri od početka 19. do pred kraj 20. stoljeća, te detaljniji prikaz razdoblja od osnivanja Odsjeka (ranije Službe) 1995. godine do danas.

Autori izložbe su Goran Nikšić, pročelnik Odsjeka za staru gradsku jezgru, i Sagita Mirjam Sunara iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Splitu.

(I.P., 15.12.2009)