Preskočite na glavni sadržaj

Sven Klobučar u Galeriji SC

Sven Klobučar u Galeriji SC
U utorak ,1. ožujka, u Galeriji SC, s početkom u 20 sati, otvara se izložba Svena Klobučara pod nazivom 'Joj! Daj sad meni malo mikrofon…'. Izložba je otvorena do 12. ožujka.
vrijeme: 01.03.2011.
mjesto: Serbia
url: http://kikindashort.blogspot.com/
Od kako poznajem Svena Klobučara, a ima tome već gotovo petnaest godina, neprestano se divim njegovoj duhovitosti i njegovom lucidnom karakteru. Dugo sam očekivao njegovu prvu veliku izložbu, nadajući se kako neće putem izgubiti sve one dragocjene kvalitete koje posjeduje te da ga kriva Drina neće odvesti u neki dosadni i hermetični kunst rukavac iz kojeg je teško ponovo isploviti prema otvorenom moru.


Na (njegovu i moju) sreću i zadovoljstvo zagrebačke publike, mladi Klobučar nam se u Galeriji Studentskog centra predstavlja s izuzetno zanimljivim ciklusom radova koji problematiziraju davno ocvali komunizam i njihove umrle vođe s kojima Sven komunicira na svojstven parodijski i suvremen način. Kroz medij crteža, Sven se pokušava približiti ljudima čiji je život bio čisti hard core  te nam pokušava reći kako je iza sve pompe, parade, krvi i ideala ostala samo pokoja smiješna fotografija. Klobučar nam kroz likove mrtvih komunističkih lidera govori o prolaznosti (ne)humanog.

Njegov crtež je moderan s tradicionalnim diskursom. Crtež se bazira na fotografiji i fotomontaži, premda je realiziran klasičnom tehnikom tuša. Gotovo da nema boje. Radovi su hladni, no, opet izuzetno duhoviti i prpošni. Njegov je cilj uvjeriti nas da je sve to teško vrijeme prohujalo s vihorom. Radovi nisu mnemonički, oni su ludički i zapravo su paradigma ljudske nemoći. Oni su neka vrsta Plesa mrtvaca stvorenih petstotinjak godina nakon Vincenta iz Kastva. Sven nam na ciničan i provokativan način govori da se ne vraćamo unazad, jer se moramo posvetiti budućnosti. Također, kroz ovaj ciklus, Kloba je i sebi otvorio novi prostor za daljnji kreativno-umjetnički rad i kao da nam zapravo s pravom kaže: 'Joj! Daj sad meni malo mikrofon'. Denis Krašković
 
Sven Klobučar rođen je 1981. u Zagrebu. 2007. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1999. maturirao u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (smjer kiparstvo)