Preskočite na glavni sadržaj

Art deco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata

Art deco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata
U tijeku su završne pripreme za postavljanje izložbe 'Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata', na kojoj će osim umjetnina iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) biti izložena djela koja se ovih dana dopremaju iz vodećih hrvatskih muzeja i privatnih zbiraka. Izložba će biti otvorena 21. siječnja 2011. i moći će se razgledati do kraja travnja 2011.
vrijeme: 21.01.2011.
mjesto: Montreal, Canada
url: http://www.circuit-est.qc.ca/en
Izbor izložaka, kako je danas izvijestio MUO, omogućit će sveobuhvatni prikaz umjetničkih opredjeljenja, njihove odjeke u različitim područjima života te povezanost s tadašnjim kretanjima u središtima bližeg i daljeg okruženja.

Na izložbi će biti prikazani radovi uglednih umjetnika koji su djelovali između dva rata, od Ljube Babića, Krste Hegedušića, preko Vladimira Becića, Vilka Gecana, Oskara Hermana, Maksimilijana Vanke, Mencija Clementa Crnčića, Marina Tartaglie, Sergija Glumca, do nepravedno gotovo zaboravljenih umjetnika kakvi su Ivan Tabaković, Jerko Fabković i drugi.

Bit će zastupljeni svi bitni predstavnici koji su odredili razvoj hrvatske arhitekture tog vremena - Hugo Ehrlich, Stjepan Planić, Viktor Kovačić, Drago Ibler i t.d. te smjernice u primijenjenim umjetnostima i dizajnu koji tih godina počinje dobivati sve veću ulogu
.
Art déco se vezuje na secesiju i logičan je tematski nastavak kulturoloških projekata - počevši od 'Hrvatskoga narodnog preporoda' (1986.), 'Kulture pavlina u Hrvatskoj' (1989.), 'Baroka u Hrvatskoj' (1993.), 'Fotografije u Hrvatskoj' (1994.), 'Bidermajera u Hrvatskoj' (1997.), 'Historicizma u Hrvatskoj' (2000.), do 'Secesije u Hrvatskoj' (2004.) - kojima Muzej za umjetnost i obrt već duže od dva desetljeća istražuje i promiče srednjoeuropski kontekst razvoja hrvatske kulture.

Uza stručni tim MUO-a u provedbi i toga kulturološkog projekta sudjeluju vanjski suradnici, istaknuti stručnjaci za pojedina područja. Autori tematskih cjelina projekta 'Art déco...' su Viktor Žmegač (o art décu u povijesnom kontekstu), Jasna Galjer (o primijenjenoj umjetnosti i dizajnu), Miroslav Gašparović (o slikarstvu), Marija Tonković (o fotografiji i filmu), Ana Lederer (o kazalištu), Irena Kraševac (o skulpturi) i Aleksander Laslo (o arhitekturi).

Arhitekt Ranko Novak autor je vizualnog identiteta i umjetničkog oblikovanja postava izložbe u kojem će naglasak biti na stilu, na ulozi medija, na Pariškoj izložbi 1925. i njezinu odjeku u Hrvatskoj, na urbanoj kulturi, proizvodnji i potrošnji, na industrijskoj estetici, novim materijalima i tehnologijama, na utjecajima avangarde te povratku tradiciji. Izložbu će popratiti monografska publikacija.

Izložba 'Art déco - umjetnost i kultura u Hrvatskoj između dva rata' svečano će biti otvorena 21. siječnja 2011. i moći će se razgledati do kraja travnja 2011. Za posjetitelje Muzeja za umjetnost i obrt bit će organizirana brojna događanja, od posebnih vodstava, do koncerata glazbe iz tog vremena te bogata ponuda suvenira.
(Hina)