Preskočite na glavni sadržaj

Deset filmova u glavnom programu Pulskog festivala

Festival igranog filma u Puli, koji će se održati od 17. do 24. srpnja, donosi deset filmova u Nacionalnom programu, od čega sedam u glavnoj sekciji, a tri u sekciji manjinskih koprodukcija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
vrijeme: 10.07.2010.
mjesto: Pula
url: http://www.pulafilmfestival.hr/
"Tematski dominiraju filmovi o ljubavnim problemima i preljubima, oslobodili smo se ratne tematike i bavimo se ljubavima, a mislim da publika neće imati ništa protiv", izjavio je umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković.

Izvijestio je da je po novom, jučer prihvaćenom Statutu, prvi put omogućeno da u Nacionalnom programu budu i koprodukcije s hrvatskim udjelom većim od 10 posto, kojima žiri može dodijeliti do tri Zlatne Arene u bilo kojoj kategoriji. Ti filmovi konkuriraju i za nagradu publike te za posebne nagrade kritike i mladih filmofila, dodao je.

Među sedam filmova glavne sekcije, šest su svjetske premijere, a program otvara nezavisna znanstveno-fantastična drama "The Show Must Go On" debitanta Nevija Marasovića. Među debitantima su i Ivan Goran Vitez, koji dolazi s crnohumornim filmom "Šuma summarum" te Danilo Šerbedžija s crnom komedijom "Sedamdeset i dva dana".

S dramama će sudjelovati Dalibor Matanić ("Majka asfalta") i Ognjen Sviličić ("2 sunčana dana") te Dan Oki ("Predstava").

Film "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, jedini je iz glavne sekcije koji je već prikazivan.

Među manjinskim koprodukcijama su omnibus pet redateljica iz bivše Jugoslavije "Neke druge priče", u kojem je hrvatsku priču režirala Ivona Juka.

U sklopu manjinskih koprodukcija prikazat će se i film "Na putu" Jasmile Žbanić i "Ostavljeni" Adisa Bakrača. Koprodukcijska drama "Besa" Srđana Karanovića prikazuje se izvan konkurencije.

Na čelu Ocjenjivačkog suda je Bogdan Žižić, a članovi su kostimografkinja Doris Kristić, glumica Suzana Nikolić, glumac Špiro Guberina i filmolog Krešimir Mikić.

Najavivši bogat popratni program, ravnateljica Zdenka Višković-Vukić rekla je da je Festival nedavno, prvi put u svojoj povijesti, dobio vlastiti prostor, u što je uloženo oko milijun kuna, a koji se nalazi iznad Kina Valli.

Filmovi s ovogodišnje Pule gostovat će na najvećim ljetnim hrvatskim festivalima u Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Osijeku i Zagrebu.

(Hina)