Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni festival čipke

Grad Pag 2010. godinu proglasio je godinom paške čipke i u skladu s tim priprema brojne projekte i manifestacije kojim će je obilježiti. Središnji događaj biti će prvi Međunarodni festival čipke koji će biti održan od 19. lipnja do 23. lipnja ove godine.
vrijeme: 19.06.2010.
mjesto: Pag
url: http://www.pag.hr/
Glavni poticaj za organizaciju prvog međunarodnog festivala čipke u Pagu bio je i uvrštenje paške čipke na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ovaj festival će otvorit službenu turističku sezonu te upotpuniti ponudu kulturno-zabavnih manifestacija.

Festival će popratiti kulturna događanja, a cjelokupan program sastavljen je od domaćih i inozemnih  udruga. Nastupit će kulturno-umjetničko društvo s izvornim paškim tancima (plesovima), Gradska glazba Pag, klape Sol, Jargola i Peružini.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održat će se koncert  svjetskog poznatog pijanista -  Lovra Pogorelić. Također će za vrijeme ove manifestacije na Dominkanskom trgu u gradu Pagu postaviti i skulptura paške čipkarice.

Festival čipke održat će se u srednjovjekovnoj Kneževoj palači na Trgu Petra Krešimira IV.

Glavni oragnizator prvog međuarodnog festivala čipke je Grad Pag sa Udrugom paških čipkarica „Frane Budak“ Pag. Organizacijski odbor čine: Turistička zajednica grada Paga, Centar za kulturu i informacije Pag, Župni ured Pag, Kulturno umjetničko društvo „Družina“ Pag, Udruženje obrtnika Pag te Etnografski muzej Zagreb.  

Međunarodni festival čipke je pod potporom Predsjednika Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Austrije i Hrvatske turističke zajednice.

Glavni pokrovitelji su: Hypo Group Alpe Adria, Kvarner Vienna Insurance Group, Ministartvo kulture, Ministarstvo turizma, Zadarska županija.
 
Program festivala