izložba

Izložba Zdenka Bašića, Ivane Bošnjak i Lee Vidaković


vrijeme: 06.10.2011. - 23.10.2011.20,00
mjesto: Pula; Muzej suvremene umjetnosti Istre – Mudeo d" arte conteporanea dell"Istria

U Muzeju suvremene umjetnosti Istre – Mudeo d' arte conteporanea dell' Istria, u četvrtak, 6. listopada, u 20 sati, otvara se kulturno – umjetnički festival KUFer, u sklopu kojeg se u Studiju MSUI / MAC otvara izložba mladih umjetnika Zdenka Bašića, Ivane Bošnjak i Lee Vidaković. Izložba ostaje otvorena do 23. listopada.

Zdenko Bašić (Zagreb): animirani film Guliver, 13', 2009.
lutak Guliver, 2009.
print na papiru, 2009.

Animirani film Guliver je prvi samostalni autorski film jednog diplomiranog animatora u povijesti hrvatske kinematografije. Naime, Odsjek za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti otvoren je 2000. godine te prvi diplomanti polako kreću povratiti sjaj i slavu nekadašnje Zagrebačke škole crtanog filma. O samom studiju i mogućnostima nakon njega Zdenko Bašić je u razgovoru za tportal rekao: 'Studij je zamišljen sveobuhvatno, odnosno stvara od nas kompletne animatore koji realiziraju projekt od njegova početka do kraja. Takav sustav prepoznat je kao drukčiji i profesionalniji te mislim da će nam to omogućiti dovoljno prilika za realizaciju vlastitih projekata. Što se tiče mojih iskustava, prisutan je interes produkcijskih kuća, poput In Fine koja me prati još od studija. Sam Guliver nastajao je gotovo tri godine: 'Godinu i pol dana trajala je moja priprema, nakon koje smo proveli još toliko vremena u studiju. Na filmu je radilo šest animatora, među kojima su bili i studenti Animacije.' Sam film zamišljen je kao lirska priča koja ne ide nužno za komercijalizacijom, a glas naratora u filmu posuđuje Pero Kvrgić.  Svojevrsnog bremena očekivanja, koje nosi prva generacija diplomiranih animatora, Bašić se ne boji: 'Međusobno smo dosta povezani i mislim da bi se mogao dogoditi bum na tragu zlatnih dana Zagrebačke škole crtanog filma. Tko zna, možda se dogodi i neki novi Profesor Baltazar.'
 
Ivana Bošnjak (Karlovac) i Lea Vidaković (Subotica):animirani film Prekrižene haringe, 12'16'', 2010.
lutke iz animiranog filma Prekrižene haringe, 2010.
setovi animiranog filma Prekrižene haringe, 2010., radni dnevnik
Ribe, 2010., print na platnu
Portreti, 2010.

Crossed Sild (Prekrižene haringe) daje uvid u tajne lutkarske animacije. Dvije mlade autorice, Karlovčanka Ivana Bošnjak i Subotičanka Lea Vidaković, autorice su i istoimenog animiranog filma. Animirani film Crossed Sild, nastao 2010.  kao diplomski rad autorica koje su tada završavale studij (smjer animacija) na Volda University Collegeu u Norveškoj. Autorice su istaknule kako je izrada animiranog filma izrazito dugotrajan posao. Radile su ga punih devet mjeseci, ali su  u konačnici zadovoljne rezultatom. Film je dosad prikazan u Norveškoj, Poljskoj, Francuskoj, Trinidadu i Tobagu, Japanu, Srbiji, Velikoj Britaniji, Austriji i Mađarskoj, a mladi karlovačko-subotički dvojac za svoj je rad primio mnoge nagrade. Izložba je premijerno prikazana u Karlovcu, a autorice su naglasile kako je i prva ovakvog tipa u Hrvatskoj. Film razrađuje aktualnu temu rutine u kojoj se, prije ili kasnije, nađe većima ljudi te kolotečine koja preuzima naš život. U središtu radnje su mladić i djevojka koji bi, da se upoznaju, možda bili savršen par. Djevojka proizvodi sušenu haringu koju mladić onda prodaje u svojoj trgovini. Unatoč tome, oni se nikada nisu vidjeli. Jedina veza im je dječak na biciklu koji dostavlja haringe.

(M.K., 05.10.2011)