Preskočite na glavni sadržaj

Zora Dirnbach – novi program za razvoj scenarija iz društvene perspektive

Strukovna udruga SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela pokreće novi razvojni program za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju! 
vrijeme: 30.06.2021.

Iako se filmski radovi često bave društvenim temama, programi razvoja scenarija uglavnom su fokusirani na razvoj njihovih formalnih aspekata. Za razliku od navedenih scenarističkih programa, ovaj je program usmjeren na bavljenje sadržajnim elementima scenarija. Imenujući platformu po Zori Dirnbach, doajenki domaće scenaristike koja je, osim toga, radila i kao urednica i novinarka, te čiji je rad bio prožet snažnim antifašističkim duhom, ovim programom lokalnoj scenarističkoj sceni želimo omogućiti edukaciju u polju ljudskih i radničkih prava, ženskih, LGBTIQ i prava drugih manjina, politika identiteta, feminizma, politika obrazovanja, socioekonomske nejednakosti i klimatske pravde, kako bi vlastite scenarije koji se dotiču nekih od tih tema mogli što kvalitetnije oblikovati, u suradnji s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao mentorice u sklopu programa.

Tko se može prijaviti?
Poziv je otvoren za sve članice i članove strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija!

Kako se prijaviti?
Za prijavu je potrebno ispuniti formular dostupan na web stranici projekta, poslati scenoslijed, treatment ili scenarij, pismo motivacije za sudjelovanje u programu, uz obrazloženje odabira mentorice te plan istraživanja.

Kako izgleda program?
Za sudjelovanje u programu bit će odabrana dva autora odnosno autorice koji će tijekom tri mjeseca trajanja programa imati obvezu minimalno četiri radna susreta sa mentoricom po vlastitom izboru. Sudjelovanje u programu honorirano je stipendijom u ukupnom iznosu od devet tisuća kuna bruto. Po završetku programa, odabrani autori i/ili autorice predat će novu verziju scenoslijeda, treatmenta ili scenarija te izvještaj o radu u sklopu programa.

Rok: 15.9.2021.

https://zoradirnbach.spid.com.hr/

https://spid.com.hr/