Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačko kulturno ljeto na Ljetnoj pozornici Bundek

Zagrebačko ljeto koncerata na otvorenom nastavlja se nizom atraktivnih glazbenih osvježenja uz jezero na Ljetnoj pozornici Bundek, koju u srijedu 10. srpnja otvara Opera b.b. s operetom "Šišmiš" Johanna Straussa ml. u režiji Branke Cvitković i Dinka Bogdanića pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića.
vrijeme: 10.07.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.queerzagreb.org

Kako se ističe u najavi, Opera b.b. Zagreb prvo je komorno operno kazalište u Hrvatskoj koje od samog početka rada ljetne pozornice na Bundeku predstavlja Zagrepčanima i njihovim gostima najpopularnije operete.
U "Šišmišu" nastupaju Ronald Braus, Lidija Horvat-Dunjko, Zvonimir Ivanović/Martin Gelić, Nenad Tudaković/Dejan Jakovljević, Blanka Tkalčić/Marko Antolković, Josipa Bilić/Irma Dragičević, Dominik Došen/Davor Ljubič, Siniša Galović/Martin Gelić, Mirna Sporiš/Vita Vukov, Branka Cvitković i Nada Abrus. Cvitković s Dinkom Bogdanićem supotpisuje režiju, kostime je osmislila Dženisa Pecotić, a scenu Marta Crnobrnja.

Program se u četvrtak 11. srpnja nastavlja glazbenim spektaklom "Oxygene" Jean-Michela Jarrea u izvedbi poznatih samoborskih udaraljkaša Sudar Percussion. U petak 12. srpnja na ponton na Bundeku stiže Ansambl Lado s vokalno-instrumentalnim koncertom "Mi nosimo zelen venčec", koji će publici pružiti uvid u bogatstvo i raznolikost hrvatskih tradicijskih instrumenata te posebice raznolikost vokalnih izraza u pojedinim folklornim zonama i njihovim užim područjima.

Slijedi, u subotu 13. srpnja, Međunarodni susret puhačkih orkestara s više od 300 sudionika i orkestrima iz Mađarske, Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Hrvatske. Domaćin je Zagrebački orkestar ZET-a, koji postoji od 1927. godine, a trenutno broji 60 aktivnih glazbenika.

Nedjelja i ponedjeljak, 14. i 15. srpnja, rezervirani su za "mlade snage" jazza. Ljetna pozornica Bundek ove godine predstavlja dva jazz ansambla: Lasse Lindgren Big Constellation i FiloSofía.

U utorak 16. srpnja Bundek će ugostiti Međunarodnu smotru folklora Zagreb s nastupom mongolskoga vokalnog ansambla Coor, koji će predstaviti program "Blagdan drevne i moderne glazbe mongolskih stepa".

Dan kasnije, u srijedu 17. srpnja, ugledni jazz pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić u društvu bugarske vokalistice Neli Andreeve i njezina Djevojačkog zbora Nusha izvodit će na Ljetnoj pozornici Bundek bugarske tradicionalne napjeve obojane klavirom i mellotronom našeg najnagrađivanijeg pijanista i kompozitora mlađe generacije.

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda i uz soliste Bojana Jambrošića i Danijelu Pintarić predstavit će u četvrtak 18. srpnja program Kajkavski biseri, a Ljetnu pozornicu u petak 19. srpnja zatvara Mirko Švenda Žiga uz svoje Bandiste s programom tradicionalnih međimurskih pjesama u modernim obradama pod nazivom "Stogodišnja međimurska priča".

Manifestacija je dio programa ZG KUL, Zagrebačko kulturno ljeto.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a ulaz na sve programe je slobodan. (Hina)