Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba HDLU Zagreb 'Duhovnost i umjetnost'

Udruga HDLU Zagreb u jeku otkazivanja kulturnih, pa i likovnih događanja diljem Hrvatske zbog koronavirusa, na portalu Zagrebački likovni umjetnici redovito postavlja virtualne izložbe, od kojih je najnovija "Duhovnost i umjetnost".
url: https://hdlu-zagreb.hr/

Nakon izložbi na temu plesa i aptrakcije u fotografiji, postavljenih tijekom ožujka, sada se predstavljaju slike dvadesetak umjetnika koje izražavaju njihove duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na putu samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas.

Odnos duhovnosti i umjetnosti obrađen je s različitih gledišta i uvjerenja,vjernika i onih koji slijede različite neinstitucionalne duhovne i filozofske prakse.

"Upravo u toj različitosti pojedinaca sadržano je bogatstvo cjeline, koja je skladno obogaćena tolerancijom i kreativnim suživotom, unutar kojega umjetnici žele svojom imaginacijom dotaknuti dublju stvarnost, istražiti nepoznate svijetove, odgovoriti na pitanja o smislu i osobnom poslanju, oplemeniti svoj unutarnji duhovni prostor kao dio veće cjeline", ustvrdila je u predgovoru Krešimira Gojanović, predsjednica HDLU Zagreb.

Po njezinim riječima, umjetnici kroz slike promišljaju o postanku Univerzuma, o svjetlu i tami, o planeti na kojoj živimo, o Hramu prirode koja nas okružuje, o čovjekovim iskušenjima, patnjama, ali i radosti življenja.

"Istine nisu konačne, jer svatko od nas posjeduje svoj osobni djelić istine, koju moramo nadopunjavati i obogaćivati u susretu sa drugim pojedincima, različitim od nas. I kroz sve te različite puteve, možda se nazire neki zajednički nazivnik kao što je ljubav – ljubav prema mudrosti, ljubav prema stvaranju", dodala je.

Među okupljenim umjetnicima su Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas, Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak, Mladen Žunjić. (Hina)