Preskočite na glavni sadržaj

Video vodstva po izložbama u Galeriji Kortil

Video vodstva po izložbama u Galeriji Kortil
Objavljena su video vodstva za dvije posljednje izložbe održane u riječkoj Galeriji Kortil (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) - retrospektiva međunarodne izložbe ex librisa Rijeka 1997.-2003. i izložba radova Sanje Ipšić Randić i Melite Sorola Staničić: 'Posve prirodno'.
Retrospektiva međunarodne izložbe ex librisa Rijeka 1997.-2003.
 
Nakon četiri uspješno održane međunarodne izložbe ex librisa pod vodstvom prof. Josipa Butkovića, u svojoj obljetničkoj godini Galerija Kortil ponovo je aktualizirala ovaj zanimljivi grafički format izložbom koja je pokazala najuspješnije ex librise do sada izložene u Kortilu.
Prva međunarodna izložba ex-librisa u Rijeci, održana 1997. godine tematski je bila posvećena 500 godini rođenja slikara Julija Klovića. Od tada su organizirane još tri izložbe ex-librisa: druga na temu 50 godina Vijeća Evrope, treća na temu Stara pisma i četvrta na temu Čovjek i riba. Sve četiri izložbe okupile su veliki broj autora – na prvu se odazvalo 191 autora s 449 ex-librisa, na drugu 268 autora sa 614 ex-librisa, a na treću izložbu odazvalo se 332 autora sa 764 ex-librisa.
Na poziv organizatora četvrte međunarodne izložbe ex-librisa odazvao se 581 autor iz 46 zemalja s 1.180 ex-librisa što ovu izložbu i dalje čini jednom od najvećih te vrste u Evropi.
Od svih prispjelih ex-librisa sve četiri izložbe jedan primjerak ex-librisa se odlukom Organizacijskog odbora poklanja Sveučilišnoj knjižnici Rijeka gdje se trajno pohranjuje. Zahvaljujući tome danas nam je moguće organizirati retrospektivnu izložbu sa svim važnijim nagrađenim listovima autora sve četiri izložbe.
Izložbe su organizirane pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te supokroviteljstvom Primorsko goranske županije i Grada Rijeke.
 

https://youtu.be/e_sBJGzqdC4
 
 
Sanja Ipšić Randić i Melita Sorola Staničić: Posve prirodno
 
Izložba radova dvije riječke autorice, Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić, rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU Rijeka koja je bila održana krajem 2021. i početkom 2022. godine u galeriji Juraj Klović. Nagrada je ustanovljena kao oblik suradnje HKD-a/galerije Kortil i HDLU Rijeka.
Sanja Ipšić Randić izlagala je radove iz dva ciklusa, prvog kojim se bavila posljednjih godina i zaokružila ga izvedbom instalacije u Dječjoj kući te recentnim radovima kojima je otvorila novi ciklus. Polazišta za slike fragmenti su Sanjinog osobnog iskustva, nadahnuti doživljenim i percipiranim segmentom poznatog i bliskog podneblja. Oslikana platna velikih formata prostor su vizualnih istraživanja i novih iskustava.
Melita Sorola Staničić također se bavi prirodom kao motivom, ali je ona postala i sastavnim dijelom njenog kreativnog procesa. Melita dokumentira te procese i opažene promjene u prirodi, ali istovremeno prepoznavajući vlastite prirodne ritmove i emotivna raspoloženja nastoji uravnotežiti energije između vanjskog i unutarnjeg iskustva.


https://youtu.be/UuWmkDdMS4Q
 

Virtualna vodstva izložbama u Galeriji Kortil



Objava: 24.1.2023.