Preskočite na glavni sadržaj

Uručene Nagrade EU za književnost, nagrađena i Lada Žigo

Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog paralmenta Doris Pack dodjelile su 22. studenog, u Bruxellesu, Nagrade Europske unije za književnost. Među nagrađenima je i književnica iz Hrvatske - Lada Žigo, kojoj je odano priznanje za novelu pod nazivom 'Rulet'.
 
vrijeme: 22.11.2012.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.vipzagrebjazzfestival.com/
Povodom dodjele nagrada povjerenica Vassiliou izjavila je kako se zahvaljujući potpori EU-a, može osigurati prodor mladih autora na nova tržišta. “Ovo je dobra vijest i za čitatelje koji sada imaju prilike čitati ova brilijantna djela na koja inače nikada ne bi naišli. Nadalje, novi program Europske komisije koji započinje 2014. pod nazivom “Kreativna Europa” omogućit će mladim piscima još veću podršku od strane EU-a,” rekla je povjerenica.
 
Nagrada Europske unije za književnost dodjeljuje se četvrtu godinu zaredom novim autorima ili autorima u usponu iz 35 zemalja uključenih u program Kultura. To su: zemlje članice EU-a, zemalje pristupnice, kandidatkinje te potencijalne kandidatkinje uključujući i članice Europskog gospodarskog prostora (EEA). Nagrade se dodjeljuju po načelu rotacije zemalja uključenih u program. Cilj ove nagrade je promovirati međugraničnu suradnju i kulturu te potaknuti izdavanje knjiga autora umjetničkih i kulturnih djela.
 
Svake godine EU ulaže oko 3 milijuna eura za prijevod nekih od najboljih književnih djela kako bi bila dostupna što široj publici i kako bi autori proširili krug svojih čitatelja. Novi autori i oni u usponu dobivaju 5.000 eura nagrade, značajno priznanje i osiguranu promidžbu svojih djela na renomiranim sajmovima knjiga u svijetu. Od 2010. Europska unija financirala je prijevod na 19 jezika za 32 od ukupno 35 dobitnika nagrade, što je sveukupno 104 prijevoda.

Popis svih 12 dobitnika nalazi se na web stranici Delegacije EU u RH