Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnički paviljon Your Black Horizon na Lopudu

Umjetnički paviljon Your Black Horizon na Lopudu
Zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary najavljuje ponovno otvorenje Umjetničkog paviljona na Lopudu 'Your black horizon'. Paviljon je zajednički projekt umjetnika Olafura Eliassona i arhitekta David Adjaye,a otvara svoja vrata posjetiteljima u subotu 15. lipnja, u 19 sati.
vrijeme: 15.06.2013. 19,00
mjesto: Otok Lopud
url: http://www.tba21.org
Svečano otvorenje 15. lipnja 2005. godine na 51. Venecijanskom biennale-u pobralo je priznanje svekolike međunarodne kritike, pa je ova nevjerojatna svjetlosna instalacija preseljena na otok Lopud, gdje je našla svoj stalni dom od 2007. godine. Ova nova i posebna lokacija – smještena među čempresima, kaktusima i nasadima maslina – svojom osebujnošću čini posebnu interakciju između instalacije i mediteranskog krajobraza u kojem se nalazi. Francesca von Habsburg, osnivačica i presjednica Zaklade TBA21 ovom prilikom je izjavila: 'Namjera ovih paviljona je da njihovi prostori prikažu nove umjetničke i arhitektonske modele izražavanja u specifičnom prostoru. Ovaj projekt slavi prolaznost i prihvaća interakciju s prirodom i lokalnom zajednicom, pokušavajući pridobiti veće poštovanje koje umjetnost ima u nepredviđenim uvjetima i na nesvakidašnjim lokacijama'.
 
Slijedeći ideju dijeljenja i prihvaćanja uloge umjetnosti i arhitekture na nekonvencionalnim  lokacijama, paviljon je ustanovio smjelu interdisciplinarnu suradnju. Zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary povjerila je posao danskom umjetniku Olafuru Eliassonu i  arhitektu baziranom u Londonu, Davidu Adjayeu kako bi začeli sredinu u kojoj su jednodnevni  vizualni fenomen i arhitektonski prostor zamišljeni kao 'međusobno spojena formula'.


Posjetitelj ulazi u paviljon kroz vanjski hodnik. Funkcija hodnika je da uspori posjetiteljevo  kretanje i privuče njegovu pozornost. Unutar paviljona, u kojem nema prozora, tanka horizontalna linija svjetlosti je usmjerena kroz sitan otvor koji se nalazi u razini posjetiteljevih  očiju, te okružuje i napada crni prostor, bez smetnje ikakvih objekata. Olafur Eliasson je  izjavio: 'I paviljon i horizont slijede sekvenciju i svjetlost. . . . Posjetitelj se kreće od ulaska  u paviljon, gdje vidi prirodnu dnevnu svjetlost koja se filtrira kroz ventilacijska rebra, prema  prolazu koji ga vodi u unutrašnjost....a prolaz ga dovodi u crni prostor sa mojim horizontom.'

Zaklada Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, 2002. godine osnovala ju je Francesca von Habsburg, a zaklada TBA21 je posvećena i pruža  potporu pri stvaranju suvremene umjetnosti i provođenju ambicioznih, interdisciplinarnih  i nekonvencionalnih projekata koji idu izvan granica i prkose tradicionalnoj kategorizaciji  disciplina. TBA21 razmjenjuje svoje postave i surađuje vodećim izlagačima suvremene  umjetnosti, kao i mnogim međunarodnim muzejima i kulturnim institucijama. Izložbe iz zakladine kolekcije redovno su predstavljane javnosti u TBA21-Augarten u Beču.