Preskočite na glavni sadržaj

U Karlovcu obilježena 175. obljetnica djelovanja Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić

Prigodnim glazbeno-plesnim programom i stručnim skupom u Karlovcu je danas obilježena 175. obljetnica djelovanja Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić, koja je 1838. osnovana pod imenom 'Ilirskog čitanja društvo'.
vrijeme: 01.03.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.yamato.jp/
Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministrice kulture Andreje Zlatar-Violić i načelnica Odjela za promidžbu knjige Ministarstva kulture, čestitala je Karlovčanima ovu obljetnicu koja predstavlja i obljetnicu hrvatske povijesti knjižničarstva, te je kazala da je današnje poslanje knjižničarstva isto kao i prije 175 godina, unatoč svim promjenama, a to je usmjeravati i pratiti duhovni razvoj društva.
 
Uvodničar stručnog skupa Josip Stipanov, filozof, knjižničar i bivši ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u predavanju 'Od Ilirskih čitaonica do kozmopolitskih obzorja' rekao je da su današnje narodne knjižnice nastajale iz zrna zasijanog u čitaonicama ilirskog preporoda, otvaranih u stanovima, koje su rasle i postajale javne i dostupne svima, sve do kozmopolitskih pogleda.
 
'Značaj knjižnica danas ne opada jer nije dovoljno da građanstvo pozna moderne tehnologije i klikom miša ima dostupne sve sadržaje, štoviše upravo je zbog toga uloga knjižnica danas profinjenija i delikatnija. Naime, potrebno je prepoznati i vrednovati građu i znati prepoznati njenu vjerodostojnost i na tom će se aspektu u budućnosti razvijati knjižnice i graditi i dalje svoju nezamjenjivost u društvu', kazao je Stipanov.
 
Na današnjem su skupu predstavljene prve četiri ilirske čitaonice u Hrvatskoj osnovane 1838. godine. Mario Šoštarić predstavio je ilirsku čitaonicu u Varaždinu, koja je osnovana dva mjeseca prije karlovačke. Frida Bišćan i Rosana Mikulić predstavile su karlovačku, Ljiljana Sabljak zagrebačku, a Marjana Janeš-Žulj križevačku čitaonicu.
 
Karlovačka čitaonica, koja je 24 godine nakon osnutka imala 320 članova, narasla je u narodnu knjižnicu s deset tisuća članova.
 
Osnovana je 1. ožujka prije 175 godina u kući Dragutina Klobučarića, uz kojega su na osnivačkom sastanku bili još Ambroz Vraniczany, Aleksandar Musulin, Antun Accurti i Antun Vakanović, s ciljem poticanja čitanja i očuvanja hrvatskog jezika u vrijeme germanizacije i mađarizacije, kazala je Frida Bišćan.
 
Čitaonica i knjižnica se kroz 175 godina selila na razne adrese, da bi 1976. godine bila sagrađena nova zgrada knjižnice, kao prva namjenski građena narodna knjižnica u Hrvatskoj, koja je nadograđena 2007. godine.
 
'Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora', koje ove godine slavi 155 godina postojanja, otpjevalo je budnicu 'Živjela Hrvatska' Ivana Zajca na tekst Augusta Šenoe te dosad nikad izvedenu skladbu 'Naša zastava', koju je u vrijeme Ilirizma skladao Oton Hauska. Taj je notni zapis sačuvan uz zapisnike čitaonice 'Ilirskog čitanja društvo' iz 19. stoljeća i najvjerojatnije je danas doživio premijeru, kazala je dirigentica Zore Radmila Bocek.
(Hina)