Preskočite na glavni sadržaj

Salona2013 - međunarodna kiparska radionica

Udruga Snažna progresivna umjetnost (SPA) poziva kipare iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Mađarske i Srbije da se do 15. svibnja prijave za sudjelovanje na međunarodnoj kiparskoj radionici Salona2013.
vrijeme: 26.07.2013.
prijava: 15.05.2013
mjesto: Solin
Projekt se sastoji od kiparske radionice, prateće izložbe i predavanja. Radionica se održava od 26. srpnja do 4. kolovoza 2013. u kamenolomu Visočani, a ovogodišnja tema je Ave, Imperator, morituri te salutant! Izložba skulptura s radionice će se otvoriti 8. kolovoza 2013. na solinskom amfiteatru gdje se održavaju predavanja stranih i domaćih predavača s područja arheologije i povijesti likovne umjetnosti na temu rimskog komunikacijskog sistema cesta od 8. kolovoza do 11. kolovoza 2013. U listopadu 2013. skulpture će se svečano postavljati na mjestima bivših rimskih vojnih kampova i naselja na cesti od Salone do Narone.

Tijekom kiparske radionice izrađuju se skulpture u kamenu s portretima imperatora koje simbolički podsjećaju na rimske spomen – stupove miljokaze, a koji su podizani u slavu carevu s uklesanim udaljenostima među naseljima i vojnim kampovima na rimskim cestama. Ove inskripcije također pružaju mogućnost vizualnog izražavanja. Stupovi su do 40cm promjera i visine do 150cm. Na njih će biti postavljeni portreti imperatora.

Umjetnici na radionici imaju besplatan smještaj i hranu, materijal i mjesto rada, te eventualnu stručnu pomoć. Poželjno je ponijeti vlastiti alat. Umjetnici su pozvani na predavanja u amfiteatru u Solinu gdje također imaju besplatan smještaj i organizirani program (predavanja, turistički razgled Solina i Splita, odlazak na kupanje). Za sudjelovanje se ne plaća kotizacija. Umjetnici su dužni podmiriti troškove putovanja. Sudjelovanje je otvoreno za sve kipare da interpretiraju temu portreta “Imperatora“ u kamenu na svoj način.

Prijava treba sadržavati:
- skice, fotografije, crteže ili drugu vizualizaciju koja ilustrira ideju portreta 'imperatora';
- kratak opis ideje (maksimalno 500 riječi) u doc, docx, pdf i sl. formatu;
- u doc, docx, pdf i sl. formatu poslati kratku biografiju (maksimalno 200 riječi) koja obavezno sadrži slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, adresu, državu, kontakt telefon (neobavezno: e-mail, poznavanje svjetskih jezika);
- poželjno je poslati link na web stranicu umjetnika ili online porfolio

Ideje za skulpture koje će se izraditi u kamenolomu Visočani, pregledava kustoski tim. Prijave kao i sva pitanja vezana za sudjelovanje se šalju na elektroničku poštu: powerprogressiveart@yahoo.com

Udruga Snažna progresivna umjetnost projektom Salona2013 okuplja internacionalne stručnjake, umjetnike, studente oko praksi i pitanja u promoviranju, istraživanju i zaštiti europske kulturne i povijesne baštine. Međunarodna kiparska radionica Salona2013 je pripremna faza projekta Rimska cesta kojim se obilježava tranzitna ruta od antičke Salone do antičke Narone.