Preskočite na glavni sadržaj

Preminula arhitektica Neda Cilinger

U 61. godini preminula je zagrebačka arhitektica Neda Cilinger, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je niza projekata među kojima se posebno ističu rasvjeta u tunelu Grič i Muzej osjetila. 
vrijeme: 31.07.2020.

Cilinger se bavila i scenografijom, a na HRT-u pamtimo njezinu scenografiju za emisije HTV-a Dobro jutro, Hrvatska i Svakodnevica.

Rođena je 1959. godine u Zagrebu. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1987. Pohađala poslijediplomski studij na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa temom ‘Boja i Svjetlo u arhitekturi i njihov utjecaj na čovjeka’, stoji u njezinoj biografiji objavljenoj na stranicama Društva arhitekata Zagreba.

Od 1987. godine zaposlena u projektnom birou ‘Industrogradnja’. 1990. godine odlazi u Moskvu (izgradnja interijera ‘Akademije nauka’). Od 1992. godine s E. Kulenović vodi studio ‘Arhitektonska radionica EN’. Samostalno osniva studio ‘Tektonika’ 1996. godine.

Za docenticu na Katedri za arhitektonsko projektiranje, izabrana je 2009. godine. Autorica je niza arhitektonskih projekata i realizacija.

Izvor: https://kultura.hrt.hr/