Preskočite na glavni sadržaj

Premijera lutkarske predstave 'Jaje' u varaždinskom HNK-u

Dječja lutkarska predstava 'Jaje', po tekstu Zlatka Krilića i u režiji Dubravka Torjanca, premijerno će biti izvedena u subotu, 24. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u varaždinskom kazalištu.
vrijeme: 24.03.2018.
mjesto: Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/

Predstava je edukativna, zabavna i raspjevana priča o dječaku Joji koji nestrpljivo čeka da mu se iz jajeta izlegne pilić, a nije očekivao da se iz gomile svakojakih jaja koja je prikupio izlegnu noj, puž, zmija, krokodil i druge životinje.
 
Redatelj Dubravko Torjanac istaknuo je da nema hrvatskog lutkarskog kazališta koje nije barem jedanput odigralo "Jaje".
 
"Htjeli smo napraviti jednostavnu, a s druge strane efektnu predstavu. Nama trenutno fali predstava za niži uzrast, od 3,5 godine na dalje. Vjerujem da smo uspjeli i da će s djecom uživati i roditelji", rekao je Torjanac.
 
Autorica tekstova songova je Vesna Kosec-Torjanac.
 
"Budući da su ovdje životinje u pitanju, one imaju izrazito naglašene karaktere pa u tom smislu mora biti i song koji je dio uloge. Ima 11 songova koji predstavi daju dodatni ritam i sadržajno obogaćuju tekst. Htjeli smo ići na duhovitost, na nešto što će djeci zadržati pažnju još jače, što će ih prilijepiti uz živopisne lutke koje glumci prekrasno animiraju", rekla je autorica songova.
 
Lutke će u "Jajetu" oživjeti glumci-animatori Filip Eldan, Nikša Eldan i Katarina Arbanas.
 
"Lutke su specifične jer su jako velike u odnosu na standardnu formu stolnih lutaka, koje se kreću na podlozi. Takve lutke se rade od 30 do 70 centimetara, a ove naše neke su velike i po dva, tri, pet metara. Animiramo ih uglavnom Nikša i ja zajedno. Zato je izazov uskladiti se", kazala je Arbanas, a Filip Eldan je dodao da lutke od spužve u animacijskom smislu daju puno mašte.
 
"Rad postaje zanimljiviji, ali i kompliciraniji jer sve to morate ukrotiti. Ako se glazbenici bave kroćenjem zvuka, slikari kroćenjem boje ili nekog materijala, lutkari se bave kroćenjem onog što im kreator lutaka pripremi. Mislim da smo u tom uspjeli", rekao je Filip Eldan.
 
Nikša Eldan istaknuo je da se cijela ekipa dobro pozna jer su već radili zajedno.
 
"Nadam se da će klinci uživati u magiji lutaka i u prekrasnoj Krilićevoj priči koja u suštini govori o različitosti, o tome kako iz nečeg istog, iz jajeta, izlazi puno različitih bića. Ta pouka da smo svi različiti danas je jako bitna", rekao je.
 
U pripremi lutkarske predstave sudjelovali su i autor glazbe Vid Kralj Novak, kreator lutaka i scenograf Ivan Duić te kostimografkinja Žarka Krpan.
 
Premijera će biti na Velikoj sceni varaždinskog kazališta u subotu u 17 sati. (Hina)