Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen pjesnički prvijenac Mire Gavrana

Poznati hrvatski prozaist i dramatičar Miro Gavran objavio je svoju prvu pjesničku zbirku 'Pjesme', koja je predstavljena jučer u Društvu hrvatskih književnika.
vrijeme: 25.11.2013.
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Jelačića 7/1
url: http://www.dhk.hr
Gavranov pjesnički prvijenac predstavljen je u DHK-u, a objavljen je u nakladničkoj kući Mozaik knjiga. Urednik Zoran Maljković napomenuo je da je među odabranih stotinjak pjesma i Gavranova poema 'Hrvatska 1991.' koju je napisao u studenome 1991. godine, a objavljena je u siječnju 1992. godine, a u kojoj je, istaknuo je Maljković, Gavran anticipirao današnju hrvatsku situaciju.

U toj poemi, koju je kao i neke druge Gavranove pjesme interpretirao glumac Robert Kurbaša, među ostalim Gavran pjeva, 'Gospodine moj, Došlo je vrijeme trgovaca, Crno nam se piše, Došlo je, Vrijeme, Lopova pljačkaša, Prevaranata, Došlo je vrijeme, Laži i obmana, Došlo je vrijeme, Kakvo voli ljudski šljam, Došlo je vrijeme, Za naš sram......'.

Profesorica i književnica Julijana Matanović rekla je kako se rijetki pisci, poput Gavrana, kojima veličina imena odgovara veličini djela. Svaki pisac, napomenula je, u svoje djelo ugradio je vlastiti lik pa tako i Gavran, kako bi rekli Slavonci, 'hefta' sve u zajednički vrt svoga djela.

Matanović smatra da Gavrana određuju tri bitne riječi - ljepota, dobrota i pravednost. I dok danas, istaknula je, ne znamo što znače pojmovi i riječi i ne znamo kakve će reakcije biti kada, primjerice, kažemo obitelj, Vukovar, dobar, Gavran vraća prikladno značenje riječi.

I Julijana Matanović osvrnula se na Gavranovu poemu 'Hrvatska 1991.' u kojoj Gavran, među ostalim, kaže 'Bojim se, Velikih hrvata, Velikih riječi, Velikih djela....' i pri tomu, dodala je, nije riječ o lektorskoj pogreški da su hrvati pisani malim slovom.

Sam Gavran objasnio je da je za svoju prvu pjesničku zbirku strogo izabrao pjesme. Posvjedočio je da mu je poezija jednako važna kao i proza i drama te je okupljene pozvao da za 32 godine ponovno dođu na isto mjesto na predstavljanje njegove jubilarne ,2. pjesničke zbirke.

Pjesme su okupljene u četiri veće cjeline – 'Neupotrebljivi zapisi', 'Hrvatska 1991.', 'Staromodne pjesme' i 'Biblijske pjesme'.

(Hina)