Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje land art projekta '4 Godišnja doba'

U ponedjeljak, 3. studenog, u 12 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, održava se predstavljanje land art projekta '4 godišnja doba'.
vrijeme: 03.11.2014. 12,00
mjesto: Osijek; Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.gluo.hr
Land art ili umjetnost u prirodi usmjerena je ka stvaranju u skladu sa prirodom. Prateći ritam godišnjih doba koriste se materijali karakteristični za podneblje i određeni period, koji su zbog toga uglavnom lako dostupni i ekonomični. 

Radovi nastaju pod otvorenim nebom u kontaktu sa zemljom i elementima i pod utjecajem najraznolikijih vremenskih uvjeta. U stvaralački se proces kroz igru i rad unutar kreativnih radionica uključuju pored gostujućih umjetnika i studenti umjetničke akademije, učenici  srednjih i osnovnih škola pa čak i djeca vrtićke dobi. Na taj se način potiče razvoj zdravih estetskih vrijednosti i kreativnih vještina i zajedničkim se snagama oplemenjuje gradski prostor. Prolaznost i biološka razgradivost sastavni su dio svakog umjetničkog djela. Promiču se načela ekologije i samoodrživog razvoja i podsjeća na izvornu ulogu ljudskih bića kao baštinika planete Zemlje.
 
Proljeće / košnja trave
Reljefi monumentalnih dimenzija izvode se kosilicama i trimerima na travnjacima i zelenim površinama gradskih parkova koje su pomno izabrane i omeđene i prepuštene da na njima trava naraste. Radovi brzo poprimaju monumentalne razmjere i nude dva osnovna načina isčitavanja: sagledavanje iz ptičje perspektive pomoću ljestvi, krana, neke letjelice ili ishodavanje pri kojem posjetitelj korak po korak postaje aktivni dio slike i cjeline koju spoznaje. 
 
Ljeto / crteži i skulpture od pijeska
Pri iznimno niskom vodostaju rijeke Drave što se često događa krajem ljeta pojavljuju se duž lijeve obale veliki pješčani sprudovi, po čemu je Osijek i dobio ime.  Oni pružaju nesvakidašnju mogućnost za suvremeni umjetnički izričaj - 'sand panting' ili crtanje po pijesku. Grabljama i lopatama izrađuju se najrazličitiji oblici te fotografiraju iz zraka, a skulpture se grade u domeni  visokog reljefa kao svojevrsna scenografija za radoznale šetače i kupače. 
 
Jesen / grabljanje lišća
Raznobojno lišće svih vrsta i oblika opada sa krošnji drveća, vjetar ga raznosi i po tlu rasprostire. Nastaju veliki šareni tepisi, koji šuškaju pod nogama i zovu na pohođenje. Grabljanje - ta uobičajena, jednostavna, repetitivna radnja može biti i tehnika s kojom se postiže sklad tijela i duha poput zen majstora japanskih vrtova i razigrano oblikuju crteži slaveći trenutak ritma i boja jeseni.
 
Zima / skulpture od snijega
Snijeg je najljepši dar zime, sačinjen je od miliona sićušnih heksagonalnih pahulja od kojih je svaka jedinstvena.  Lako ga je oblikovati u snješka za početak a onda ako se nastavi usavršavati, mogu se od  nabijenih blokova metodom oduzimanja izvesti i najkompleksnije forme. Njegova  mekoća i čvrstoća,  pružaju mogućnost brzog rada i oblikovanja skulptura velikih dimenzija – što je jedinstveni kiparski užitak, a svjetlucavost i luminiscencija vizualno obogaćuju formu i ističu volumen. Posebnost je također što se radovi ne moraju pospremati i prevoziti  nego se jednostavno otope kad vrijeme zatopli . Voda koja otiče oplemenjena spretnim rukama i srcima napaja livade i polja i tako se nastavlja ciklus i otvara mogućnost opet novih kreacija.

Nikola Faller, mag kiparstava, umjetnički voditelj udruge SLAMA