Preskočite na glavni sadržaj

Performans 'Cugaj s umjetnicom' stiže na Peristil u Splitu

U organizaciji HULU Split, uspješan interaktivni performans 'Cugaj s umjetnicom' stiže i u Split. Nakon  premijernog  predstavljanja u okviru  Špancirfesta u Varaždinu, performans je održan u Sisku, Zagrebu i nedavno u Sarajevu.  Splitska publika će imati prilike cugati s umjetnicama Martinom Miholić, Monikom Meglić i Miom Orsag na Peristilu u petak, 26. svibnja, u 20 sati.
vrijeme: 26.05.2017. 20 h
mjesto: Split; Peristil
url: http://hulu-split.hr/

Performans je realiziran uz potporu Grada Splita, Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova. 
 
Umjetnice Monika Meglić, Martina Miholić i Mia Orsag  izvode jednodnevni interaktivni performans pod nazivom ˝Cugaj s umjetnicom – svaka ima svoj karton˝ polazeći od pretpostavke da je kultura "alkoholiziranja" u Hrvatskoj izuzetno razvijena.
 
Alkohol, kako umjetnice upozoravaju, neizostavni je dio svakodnevice – konzumira se na poslovnim večerama, u društvu, na otvorenjima izložbi, na domjencima i na svim značajnijim događanjima i susretima. Ručkovi završavaju čašicom vina, kao i večere. Pivo je ljeti uobičajen alat za osvježenje, a rakija liječi sve - od udarca u koljeno do želučanih tegoba. Nerjetko i prvi sastanci počinju alkoholnim pićima ("malo samo, protiv treme").
 
Umjetnice provode svojevrsno istraživanje, inscenirajući prvi sastanak s posjetiteljima uz alkohol. Uz čašicu razgovora (koji traje oko 10-15 minuta/posjetitelj), posjetiteljima će se ponuditi i medicinski kartoni (za svaku od umjetnica po jedan) u koje oni, nakon druženja s njima, upisuju svoje osobne dojmove. Kako se posjetitelji izmjenjuju, tako i količina alkohola u organizmu umjetnica raste, a komentari u kartonima se neminovno mijenjaju. U kojem smjeru?
 
Čitav postav asocira na ambijent ležernog kafića. Oslanjajući se na teoriju o kulturi alkoholiziranja, projekt paralelno postavlja pitanja o funkciji umjetničkih prostora i prostora umjetnosti same, te ulozi umjetnosti u kulturi zabave ali i kulture zabave u umjetnosti.
 
Cilj performansa je problematizirati odnos publika-umjetnik i propitati svrhu umjetnosti unutar okvira vremena. Dodatno, postavlja se pitanje odnosa umjetnosti i svakodnevice, kao i koliko je svakodnevica u skladu odnosno u koliziji s umjetničkim stvaralaštvom.
 
Okosnica je komparacija privatnih odnosa triju umjetnica s javnošću (Martina i Mia, zaposlene kao kustosice/voditeljice galerija HDLU-a, a Monika Meglić u Galeriji Klovićevi Dvori) i njihovih umjetničkih afiniteta i umjetničkog djelovanja, odnosno utjecaja jednog aspekta djelovanja na drugi.