Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren poziv circusnext PlaTFoRMe (Rok: 23.5.2022.)

Posvećena razvoju i promociji suvremenog cirkusa u Europi, circusnext PLaTFoRMa je otvorila novi poziv za ostvarivanja potpora za produkciju predstava neafirmiranih suvremenih cirkuskih autora u izdanju 2022./2023. Rok za prijavu projekata je 23. svibnja 2022. godine, u 11:00 sati (GMT + 1)!
vrijeme: 05.05.2022. - 23.05.2022.
url: https://www.circusnext.eu/

Na natječaj se mogu prijaviti svi pojedinci ili grupe koji ispunjavaju sljedeće uvjete prihvatljivosti:
- punoljetni umjetnici
- produkcije sa sjedištem u jednoj od zemalja Europske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska);
i u zemljama koje sudjeluju u programima Kreativne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija, Island, Kosovo, Lihtenštajn, Sjeverna Makedonija, Srbija, Norveška i Ukrajina)
- projekt se može prijaviti individualno ili ispred umjetničke grupe (postojanje pravnog oblika djelovanja nije uvjet)
- umjetnici ne smiju biti studenti cirkuskih akademija u trenutku prijave (također, formalno cirkusko obrazovanje nije uvjet za prijavu)
- umjetnici ne mogu biti Jeunes Talents Cirque Europe ili circusnext laureati iz prethodnih izdanja
- neafirmirani umjetnici
- umjetnici moraju biti slobodni za nastup na selekcijskoj tjednu (15. - 19. svibnja 2023.) i završnoj javnoj prezentaciji (22. – 26. svibnja 2023.) u Parizu.
 
Kriteriji za odabir projekata su:
- originalnost projekta (kreativnost, jedinstvenost)
- koherentnost i relevantnost
- kvaliteta izvođenja (umjetnička izuzetnost, kvaliteta tehnike izvođenja i prisutnosti na sceni)
- sposobnost da se projekt dovede do kraja (do premijere).
 
Kako i kada se prijaviti?
Prijava s obaveznom dodatnom dokumentacijom šalje se online, putem circusnext internetske stranice.
Detaljna uputstva o prijavi i o projektu nalaze se OVDJE!
 
Umjetnici koji se prijavljuju iz sljedećih zemalja: Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Grčka, Bugarska i Cipar za sva pitanja se mogu obratiti regionalnim partnerima na projektu (Cirkusfera/Beograd, ROOM100/Split i Cirkorama/Zagreb) putem maila circusnextbalkan@gmail.com. Umjetnici se mogu javiti i direktno koordinatoru projekta na info@circusnext.eu.
 
Kalendar selekcijskog procesa:
- travanj / svibanj 2022: javni poziv
- lipanj / srpanj 2022: nacionalne i regionalne selekcije (do 5 projekata po svakoj državi ili regiji)
- kolovoz 2022: sudjelovanje izabranih projekata na međunarodnih intenzivnim radionicama
- studeni 2022: europska predselekcija (izbor 12 projekata)
- prosinac 2022 – travanj 2023: rezidencijska, financijska i mentorska pomoć svih članova platforme
- svibanj 2023: odabir 4 laureata projekta i njihova prezentacija u Parizu
- od svibnja 2023: turneja laureata među članovima platforme
 


O podršci:
 
Podrška circusnext PLaTFoRMe ostvaruje se kroz financijsku podršku za produkciju predstava suvremenog cirkusa, rezidencijsku podršku s prezentacijama radova u nastajanju širom Europe, organizaciju umjetničkih intenzivnih radionica, takozvanih, laboratorija u više europskih gradova, mentorstva, umrežavanja s međunarodnim stručnjacima iz područja suvremenog cirkusa i povećanja vidljivosti tj. promocije rada circusnext laureata i predselektiranih umjetnika /grupa.
 
circusnext PlaTFoRM je projekt razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Evropi. Osmišljen je kao platforma europskih kulturnih organizacija iz područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja i pružanja podrške perspektivnim i inovativnim cirkuskim autorima/cama. Projekat je financiran sredstvima Kreativne Europe, kroz potprogram platforme.

Aktivnostima koordinira pariška organizacija circusnext, a u projektu sudjeluje 28 partnera iz 16 europskih zemalja. circusnext PLaTFoRM je nastavak projekata Circus Next i Jeunes Talents Cirque Europe kroz koji je od 2002. godine podržalo deset generacija umjetnika, preko 100 umjetničkih grupa s oko 1000 autora i 30 nacionalnosti, od kojih su neki postali prave zvijezde suvremene cirkuske scene!