Preskočite na glavni sadržaj

Osnovana Družba čuvara baštine ''Frankopani''

Družba čuvara baštine ''Frankopani'' osnovana je u utorak na Trsatskoj gradini u Rijeci, s ciljem promicanja kulturno-povijesnog značenja i baštine dinastije Frankopana, kao velikog povijesnog i turističkog potencijala Hrvatske.
vrijeme: 12.09.2023. -
mjesto: Rijeka

Družba namjerava dalje dinamizirati vidljivost branda Frankopani i fokusirati se na stvaranje interaktivnih proizvoda na području kulturnog turizma, što su, kažu, već pokazali nizom dosadašnjih aktivnosti, priopćeno je nakon osnivačkog Zbora Družbe čuvara baštine '' Frankopani.“.
''Naziv "Frankopani" uzeli su iz poštovanja prema najdugovječnijoj hrvatskoj kneževskoj dinastiji, obitelji Frankopan, koja je tijekom šest stoljeća bila sveprisutna na burnoj hrvatskoj povijesnoj pozornici - u politici, pravu, crkvenim aktivnostima i graditeljstvu.
Stotinjak kaštela i posjeda te više od 300 crkava i samostana povijesno su vezani za osobe iz obitelji Frankopan, a golem doprinos u borbama protiv osmanlijskih osvajača s istoka i političko pozicioniranje na predziđu kršćanstva, donijeli su im ugled u Hrvatskoj i izvan nje.
Osnivači Družbe su Tomislav Beronić, Nikola Karamarko, Nikola Serdar, Ivica Jerčinović i Edvin Jurin.
„Iako su s povijesne pozornice otišli prije 350 godina, tragovi njihove prisutnosti osjećaju se i danas unatoč zatiranjima i prešućivanjima", poručio je Tomislav Beronić na osnivačkom Zboru, na kojem je izabran za priora Družbe čuvara baštine ''Frankopani.“
''Cilj Družbe je promicanje kulturno-povijesnog značenja i baštine dinastije Frankopana (...) i to upravo putem kulturnog turizma",  rekao je član Malog vijeća Družbe Nikola Serdar.

Zahvaljujući članovima Inicijativnog odbora Družbe do sada su izdane tri knjige na temu Frankopana – ''Frangere pane'','' Stella aurea'' i upravo ''Misal kneza Anža Frankopana'', roman tiskan glagoljicom kao prva glagoljska knjiga nakon 118 godina. Organizirano je i više od 30 događanja i uprizorenja po pojedinim lokalitetima te devet natjecanja u igri GlagoMatika, natjecanju u glagoljici u koje je do sada bilo uključeno više od 1400 sudionika, oko 150 škola s više od 220 mentora.

U idućem razdoblju slijedi 10. natjecanje u glagoljici u listopadu, a 2024. pokretanje posebne aplikacije ''Frankopanski virtualni vodič'', jača suradnja s udrugama i lokalnim partnerima, organizacija i izvedba 6 do 8 događanja, tj. uprizorenja u županijama na čijim su lokacijama vladali Frankopani, treća knjiga o Frankopanima ''Nobilitatis obligat'' te priprema posebnih turističkih doživljaja", priopćili su iz Družbe.

Izvor: Hina