Preskočite na glavni sadržaj

Održava se druga TV burza

U petak, 12. prosinca, od 10 do 16 sati, u maloj dvorani kina 'Tuškanac' u Zagrebu održat će se TV burza, pitching na kojem će biti predstavljeni projekti prijavljeni na javni poziv uoči donošenja odluke o dodjeli sredstava za razvoj scenarija i razvoj projekata televizijskih djela za 2014. godinu.
vrijeme: 12.12.2014. 10 - 16 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.havc.hr

TV burza namijenjena je prije svega vodećim programskim urednicima nacionalnih TV kuća, producentima, redateljima i drugim filmašima zainteresiranima za potencijalnu suradnju na daljnjem razvoju ovih projekata, kao i predstavnicima medija.

Popis projekata koji će se na TV burzi predstaviti producentima i televizijskim urednicima potražite u privitku, a pitching će voditi  umjetnički savjetnik za razvoj scenarija i projekata Robert Knjaz koji nam je otkrio što nas na drugoj TV burzi u kinu Tuškanac očekuje.

Kakve ste projekte ovaj put čitali?

Na ovaj Natječaj se javilo 65 projekata, i to je drugi natječaj za koji se sredstva dodjeljuju u ovoj godini (Natječaj za 2013. i 2014.). Iako je ovaj natječaj kvantitativno i kvalitativno malo slabiji od prošlog, ipak ima dosta zanimljivih projekata. Izdvojio bih nekoliko intrigantnih igranih televizijskih djela, npr. zanimljivu SF seriju, par dokumentarnih dijela o “malim ljudima” koja promiču, vjerovali ili ne – optimizam, par biografskih dokumentaraca npr. Josip Halla, Lovro Matačić, Zvonko Bogdan, Vjekoslav Šutej i tako dalje. Imamo čak i par nazovi “reality show” programa i to na zanimljivoj edukativnoj bazi, pa nagrađivana animirana djela... Dakle kao i zadnji put, cijela lepeza najrazličitijih TV projekata u kategorijama razvoja scenarija, te razvoja projekata. Iako sa žaljenjem moram konstatirati da se određeni broj projekata prijavljenih za “razvoj projekta”, zapravo trebao prijaviti na “razvoj scenarija”, ipak i ovaj natječaj pokazuje da hrvatska TV produkcija ne posustaje u idejama. Kada bi nas još i televizije pratile u realizaciji, bilo bi to sjajno, prelijepo i izvrsno.

Imate li neke povratne informacije vezane uz projekte koji su se predstavili na prošlom 'pitchingu'?

Nažalost TV klima u Hrvatskoj, osim HTV-a u manjem obimu, još uvijek nije previše naklonjena hrvatskoj produkciji. Tako da na žalost glede realizacije nemamo neke sjajne informacije, samo je nekolicina projekata u pripremi za TV realizaciju, što je šteta, jer mislim da je na prošlom natječaju bilo dosta zanimljivih projekata. Baš zbog takve situacije čini mi se da je zadatak HAVC-a da brine o tome da hrvatska nezavisna produkcija ne potone i ne usahne, već da pokuša stimulirati domaće TV kreativce na stvaranje novih projekata unatoč svemu. Upravo zato smo i pokrenuli “pitching” ili “TV burzu”, na kraju prošlog natječaja, kako bi se po prvi puta na jednom mjestu nezavisni autori predstavili urednicima HTV-a, RTL-a i Nove TV svojim projektima s izraženim TV potencijalom. Motiv nam je da spojimo prodavatelje s potencijalnim kupcima, te pomognemo naše TV autore i povećamo njihove šanse za proboj na hrvatsko tržište.

Po čemu se ova TV burza razlikuje od one prošle?

Rezultate prošlog natječaja objavili smo prije ljeta, dok smo za  objavu rezultata  ovog natječaja malo pričekali zbog donošenja novih smjernica. Njima smo pokušali eliminirati neke uočene slabije strane, te dodatno usavršiti ovaj kao i buduće natječaje za TV razvoj. Tako smo i “TV burzu” uveli kao nešto što bi se u budućnosti trebalo redovito održavati. Ova “burza” se ne razlikuje pretjerano od prošle, osim po još većem odazivu urednika nacionalnih televizija, što je za pohvalu i što nas veseli. Kao i prošli put, ovdje nisu pozvani samo projekti koji su zavrijedili sufinanciranje od strane HAVC-a, već smo pozvali malo širi krug, to jest sve one projekte koji imaju televizijski potencijal. A na njima je da uvjere ljude s televizija u svoju sadržajnu i realizacijsku kvalitetu. Držimo im palčeve i nadamo se da će naši snovi o jakoj, pa čak i izvozno uspješnoj hrvatskoj TV produkciji jednog dana postati stvarnost. I dalje ćemo raditi na tome.

Izvor: HAVC