Preskočite na glavni sadržaj

Novi naslovi iz Hena com-a

Nakladnik Hena com najavljuje pet novih naslova, 'Ja na svojoj strani' austrijske autorice Birgit Birnbacher, te romane Renata Baretića 'Zadnja ruka', 'Nedovršena' Marine Gudelj, 'Teorija čudnovatosti' Pavle Horákove i 'Vojske' kolumbijskog pisca Evelia Rosera.
vrijeme: 21.10.2021. -
url: https://hena-com.hr/

Birgit Birnbacher (1985.) austrijska je sociologinja i književnica. Radila je kao socijalna radnica i sudjelovala je u humanitarnim akcijama u Etiopiji i Indiji. Njezin debitantski roman "Wir ohne Wal" (2016.) priskrbio joj je književnu nagradu Fondacije Jürgen Ponto, nagradu Rauriser Förderungspreis i nagradu Theodor Körner Förderpreis. U godini 2019. zbog svoje je proze nagrađena prestižnim priznanjem Ingeborg Bachmann Prize.
 
S romanom "Ja na svojoj strani", izvorno objavljenim u ožujku 2020., nominirana je za nagradu German Book Prize 2020 i ne silazi s ljestvica čitanosti u Austriji. Živi i radi u Salzburgu.
 
"Ja na svojoj strani" roman je koji u fokus postavlja priču jednog rehabilitiranog zatvorenika na samom početku odrasla života, ali predstavlja niz ljudskih sudbina. Slojevitim, ponegdje eliptičnim, ali preciznim pripovijedanjem, Birnbacher u fabulu vješto komponira osobnu povijest pojedinca, zamršenu obiteljsku situaciju i mnoge nelogičnosti društvenog sustava koji uvjetuje i upravlja mnoge živote, izbore i nesreće.
 
Prijevod s njemačkog potpisuje Ana Križanović Grgić.
 
Hena com koncem mjeseca objavljuje još četiri nove knjige, novi roman Renata Baretića "Zadnja ruka", debitantski roman Marine Gudelj "Nedovršena", češki književni hit "Teorija čudnovatosti" Pavle Horákove, te roman "Vojske" jednog od najcjenjenijih suvremenih kolumbijskih pisaca Evelia Rosera.
 
"Zadnja ruka", novi roman Renata Baretića, propituje neke temeljne postavke književnosti i svijeta, moralne izbore, a sve kroz priču i njezinu emotivnu popudbinu u kojoj se očaj, rezignacija, proplamsaji sreće i straha smjenjuju i miješaju. Baretićeva već legendarna vještina jednostavnog pripovijedanja zahtjevnih tema, gradnja čitatelju bliskih i psihološki složenih likova, briljantnih dijaloga i jezičnih proigravanja te kratkih pasova ovim je romanom otvorila nove beskonačnosti.
 
Renato Baretić (1963.) dosad je objavio tri romana, "Osmi povjerenik" (2003.), "Pričaj mi o njoj" (2006.) i "Hotel Grand" (2008.), dvije zbirke poezije "Riječi iz džepova" (1998.) i "Kome ćemo slati razglednice" (2005.), te, među ostalim, "Kadrovi kadra", izbor iz kolumni o televiziji (2005.), "Split za početnike - abeceda grada", zabavno-poučni vodič (2015., koautor s Ivicom Ivaniševićem), i slikovnicu "Muka malog vuka" (2015., ilustrirao Davor Schunk).
 
"Nedovršena" je prvi roman Marine Gudelj, nagrađivane autorice kratkih priča. Gudelj (1988.) je objavljivala u Zarezu, na Kritičnoj masi, portalu Strane i u međunarodnome časopisu Alternator. Dobitnica je nagrade "Prozak" 2020. za zbirku kratkih priča "Fantomska bol", koja iste godine ulazi u širi izbor za nagradu Fric.
 
Vodi književni blog Straničnik, na kojem objavljuje priče koje (uglavnom) stanu na jednu stranicu.
 
Roman "Nedovršena" urednik Kruno Lokotar opisao je kao zapise spasenja, pokušaj pronicanja u enigmu i odgovora na pitanje "tko sam".
 
Hena com objavljuje i knjigu češke autorice Pavle Horákove "Teorija čudnovatosti", britku i urnebesno duhovitu hibridnu prozu, mješavinu romanse i meke znanstvene fantastike, koja govori o potrazi za ljubavlju, slobodom i čarolijom.
 
Pavla Horáková (1974.), praška je spisateljica, radijska novinarka i književna prevoditeljica. Dosad je objavila nekoliko romana za mlade. Njezin prvi roman za odrasle, "Teorija čudnovatosti", objavljen je 2018. godine i nagrađen najvećom češkom književnom nagradom Magnesia Litera.
 
Knjiga je najavljena kao inteligentni mozaik sačinjen od opisa suvremena češkog društva, uvida u obiteljske i intimne odnose, trivijalnosti i kvantnu fiziku, kojemu kritika pripisuje pinčonovsku neobičnost, te ga uspoređuje s fantazijama Philipa K. Dicka, a ironični odmak pripovjedačice i pronicavi uvidi u suvremeno društvo obiluju tipičnim, hrvatskim čitateljima već poznatim češkim humorom.
 
Knjigu je s češkog prevela Suzana Kos.
 
Pod egidom Hena com-a do konca listopada izaći će i knjiga "Vojske" nagrađivanog i međunarodno priznatog kolumbijskog književnika Evelia Rosera.
 
Evelio Rosero (1958.) plodan je autor niza romana, od kojih se ističu "Los Almuerzos" (2009.), "La carroza de Bolivar" (2012.), za koji je ovjenčan Nacionalnom nagradom za roman u Kolumbiji 2014., i "Toño Ciruelo" (2017.), koji ga je potvrdio kao pravog majstora pera. Za roman "Vojske" (2007.) dobio je nagradu Tusquets Editores Prize u Španjolskoj, nagradu Independent Foreign Fiction Prize u Ujedinjenom Kraljevstvu i nagradu ALOA Prize“u Danskoj.
 
U romanu koji ga je proslavio i izvan španjolskog govornog područja jedan od najcjenjenijih suvremenih kolumbijskih pisaca Evelio Rosero obrušava se na divlje i teško objašnjive sukobe unutar kolumbijskog društva čije razorne posljedice najviše osjećaju oni nevini.
 
Pripovijedajući zapanjujućim tempom, i formalno i sadržajno, on oblikuje zajednicu koja živi svjesna nasilja, jer s njime se saživjela, ali ni takva ne može izdržati intenzitet kojim je pogođena, stoji u najavi. Prijevod sa španjolskog potpisuje Duška Gerić Koren.
 
Izvor: Hina