Preskočite na glavni sadržaj

Nova fotografska galerija 'Principij' u Rijeci

U središtu Rijeke, neposredno uz ostatke kasnoantičkoga vojnog tabora, danas, 5. listopada se otvara nova fotografska galerija 'Principij', nazvana po tom taboru.
vrijeme: 05.10.2011. 19,00
mjesto: Rijeka; Galerija Principij
Galerijom će upravljati Fotoklub Rijeka, a sastojat će se, osim izložbenih prostorija, i od zbirke fotografske opreme i pribora te fotografske literature.Time se Fotoklub Rijeka, ističe njegov predsjednik Borislav Božić, 'od udruge transformira u važan centar za kulturu fotografske slike'. Otvaranje tog prostora 'važan je događaj i za članstvo udruge i za kulturni habitus grada Rijeke, a i šire', ocjenjuje je Božić.

Program nove galerije sastavljat će umjetničko vijeće Fotokluba. Premda je fotografija njihova osnovna djelatnosti, predsjednik kluba napomenuo je kako to ne znači će galerija pripremati samo izložbe fotografija, nego svaki umjetnički projekt koji svojom razinom i aktualnošću prati suvremenost u umjetnosti.

U zbirci fotografske opreme i pribora izložit će se svi uređaji i oprema koju su klubu darovali građani Rijeke na dva FotoBuvljaka, od kojih je prvi održan u sklopu prošlogodišnje manifestacije PhotoRi, a drugi još traje. Tu se mogao izložiti, prodati, zamijeniti ili pak darovati klubu stari analogni pribor i oprema. Taj dio galerije imat će i edukativnu ulogu kako bi se mlađi naraštaji mogli upoznati s prijašnjim tehnologijama izrade fotografija.

Galerija 'Principij' čuvat će i fotografsku građu koju su prikupili bivši članovi kluba ili njihovi nasljednici te sadašnji članovi. U toj su zbirci originali fotografija stari do 80 godina te novije fotografije članova kluba.
(Hina)