Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za odabir kustosa/-ice u sklopu projekta NOVAci (Rok: 6.6.2022.)

POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i WHW/Galerija Nova uz mentorstvo kustosica Ane Kovačić i Lee Vene drugu godinu provode projekt NOVAci. Putem javnog natječaja bit će odabran jedan kandidat/ kandidatkinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. 
vrijeme: 23.05.2022. - 06.06.2022.
url: https://www.pogon.hr/novosti/natjecaj-za-odabir-kustosa_ice-u-sklopu-projekta-novaci/
Cilj NOVAka je omogućiti mladim povjesničarkama_ima umjetnosti i ostalima zainteresiranima za kustoske prakse u području suvremene umjetnosti da steknu praktična znanja na tom polju. Putem javnog natječaja bit će odabrana jedna_dan kandidat_kinja koji će kroz realizaciju izložbe imati priliku steći prva iskustva u kuriranju pod mentorstvom kustosica aktivnih dugi niz godina na domaćoj umjetničkoj sceni. Natječaj je namijenjen studentima humanističkih smjerova i onima koji su tek diplomirali.
 
S obzirom na to da tijekom studija zainteresirani budući kustosi_ice najčešće nemaju priliku razvijati ova znanja niti producirati vlastite kustoske projekte, ova je platforma katalizator podrške i razvoja domaćih kustoskih praksi s fokusom na konkretno praktično iskustvo realizacije izložbenog projekta. Projektom se osvještava potreba za novim oblicima potpore za mlade kustose/ice kojima je na početku samostalne karijere potrebna infrastrukturna, organizacijska i mentorska podrška pri ostvarivanju prvih kustoskih programa. Važan aspekt projekta je mentorski rad s odabranim kustosom/icom ili kustoskim kolektivom s naglaskom na pripremu izložbe, odabir umjetnika, planiranje i realizaciju postava, izrađivanje budžeta, osmišljavanje i realizacija otvorenja i popratnog programa te pisanje završnih izvještaja.
 
Prošle je godine, u sklopu pilot programa NOVAci, na natječaju odabrana mlada kustosica Tena Starčević koja je krajem 2021. godine u Galeriji Nova realizirala izuzetno uspješnu izložbu Rad, (ne)red i (samo)disciplina.
 
Natječaj je otvoren za buduće kustose/ice ili kustoske kolektive iz Hrvatske koji su recentno završili fakultete umjetničkog ili humanističkog usmjerenja ili su studenti na magisteriju bez značajnijeg iskustva kuriranja grupnih ili samostalnih izložbi. Jednako tako natječaj je otvoren za pojedince i kolektive koji do sada nisu imali iskustva u kuriranju izložbi, a željeli bi krenuti u tom smjeru. Poseban naglasak stavlja se na prijave intermedijskog i interdisciplinarnog pristupa.
 
Budžet za realizaciju izabranog projekta iznosi 18 000 kn, što uključuje honorar za kustosa i autore (umjetnike), materijalne troškove realizacije izložbe, ostale honorare za suradnike, čuvanje izložbe i ostale troškove vezane za realizaciju izložbe.
 
Prijava treba sadržavati:
▹ Podatke o kustosu/kustoskim kolektivu: Ime/imena autora/ica, adresa, telefon i email (jednog) od autora/ice, životopis svih autora/ica
▹ Tekstualni/vizualni prilog: Raspis koncepcije teme i radni naslov izložbe s kojom bi se kustos/ica htio/htjela baviti u okviru izložbe koji može, ali i ne mora, uključivati popis umjetnika te odabrane radove (2 kartice teksta), popratni vizuali (do 5 priloga)
 
Rok za predaju prijava je ponedjeljak, 06.06.2022.
 
Prijave na natječaj primaju se putem ovog formulara, a upiti vezani uz natječaj mogu se poslati na mail: pogon@pogon.hr. Žiri će na natječaju izabrati samo jedan kustoski koncept koji će u prosincu 2022. godine biti predstavljen na izložbi u Galeriji Nova. Odabrani projekt te imena članova žirija bit će objavljeni najkasnije mjesec dana nakon zatvaranja natječaja na internetskim stranicama Pogona i WHW-a te na društvenim mrežama.
 
Realizacija izložbe predviđena je za prosinac 2022. godine u Galeriji Nova.

Projekt podupiru: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklada Kultura Nova.