Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za izložbu “Izumrli“ u sklopu Festivala FLU-FLUXUS (Rok: 20.3.2024.)

Kulturni centar Travno poziva umjetnike svih izričaja za prijavu radova na izložbu “Izumrli“ u sklopu Festivala likovnih umjetnosti u Novom Zagrebu - FLU-FLUXUS. Izložba će biti postavljena u svibnju ove godine u atomskom skloništu Mamutice.
vrijeme: 12.02.2024. - 20.03.2024.
url: https://kuctravno.hr/
Izumrle životinje svuda su oko nas! Pogledajte svoju tjelesnu konstrukciju. U njoj imate tragove drevnih sisavaca, kao i vodozemca tiktalika. Tragovi davno izumrlih predaka svih živih bića prisutni su u njima kao tragovi evolucije.
I najveća zgrada u Zagrebu nosi ime izumrlog sisavca - mamuta. Za izložbu ovogodišnjeg Festivala likovnih umjetnosti u Novom Zagrebu odabrali smo temu „izumrli“. I sama zgrada relikt je prošlog vremena u kojemu se gradio Novi Zagreb. Običaji i društvene politike tog vremena smatraju se svršenom prošlošću, ali njegova nasljeđa još su prisutna - i to ne samo u memoriji. Velika zgrada, koja udomljuje oko 5000 ljudi, kao i Kulturni centar koji organizira ovu izložbu, osnovani su u vremenima  te izgradnje i, kroz aktivnosti Centra i svakodnevicu stanovnika, njegovi su živi svjedoci. Ništa nikada ne prolazi i ništa nikada, uistinu, nanovo ne počinje.
Koliko često razmišljate o fascinantnim izumrlim bićima? Zamišljate li neka bića koja nam nisu ostavila fizičkog traga? Žalite li za njima? Što je sve izumrlo u našem društvu? Što društvo želi prikazati kao izumrlo, ali je još prisutan njegov trag? Koji su novi početci koje zamišljate i trebaju li se osloniti na neke izumrle običaje, funkcije, odnose, institucije?

Vaše radove na temu „izumrli“ pošaljite na mail vedrana@kuctravno.hr  do 20. ožujka 2024. g. Prijava mora sadržati fotografije rada, kratak opis-koncepciju i životopis prijavitelja, uz kontakt telefon. Prednost će imati već gotovi radovi.
Posebno ćemo vrednovati radove koji su prilagođeni specifičnoj infrastrukturi izložbenog prostora atomskog skloništa Mamutice. Tlocrt i fotografije prostora možete preuzeti na ovdje (visina prostora - 230 cm).
Odabrani autori dobit će honorar za izlaganje u bruto iznosu od 150 eura.
Za dodatne informacije i eventualni razgled prostora slobodno se obratite na mail vedrana@kuctravno.hr ili na broj 0996698059 radnim danom od 9 do 15 sati.

Izvor: KUC Travno