Preskočite na glavni sadržaj

Monika Leskovar i Petrit Çeku nastupaju u Dvoru

Violončelistica Monika Leskovar i gitarist Petrit Çeku nastupit će na zajedničkom recitalu u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u subotu, 29. srpnja u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati.  
vrijeme: 29.07.2017.
mjesto: Dubrovnik, atrij Kneževa dvora
url: http://www.dubrovnik-festival.hr

Oboje glazbenika česti su i rado viđeni gosti Dubrovačkih ljetnih igara. Miljenica festivalske publike, violončelistica Monika Leskovar dobitnica je najviših nagrada na brojnim međunarodnim natjecanjima: Čajkovski za mlade glazbenike (Sendai, 1995.), Antonio Janigro (Zagreb, 1996.), Rostropovič (Pariz,1997.), Eurovizijsko natjecanje za mlade glazbenike (Beč, 1998.), nagrada Stradivari natjecanja Roberto Caruana (Milano, 1999.), ARD–natjecanje (München, 2001.), Adam (Novi Zeland, 2003.) i drugih. Gitarist Petrit Çeku je tijekom bogate karijere osvojio čak devet prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima. 2008. godine nagrađen je i godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka. Također, 2005. godine je dobio nagradu Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži, te je osvojio nagradu na natjecanju Ferdo Livadić, koje se održava u sklopu festivala Samoborska glazbena jesen. Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta, a on će, na zadovoljstvo publike i dan nakon ovog recitala, u nedjelju 30. srpnja koncertirati u Dvoru i to u kvartetu s još tri gitarista.

U današnje vrijeme nije neuobičajeno čuti violončelo i gitaru kako dijele pozornicu, no prije nekoliko desetljeća bila je to rijetka pojava, a ova ljetna večer u Dvoru dočarat će festivalskoj publici upravo sklad i ravnotežu ova dva instrumenta koja se nadopunjuju. Na programu su Corellijeva La follia, Arpeggione sonata Franza Schuberta, oba djela u obradi Valtera Dešpalja, zatim Canzona domaćeg skladatelja Srđana Dedića, Intermezzo iz opere Goyescas Enriquea Granadosa u obradi Valtera Dešpalja te Siete canciones populares españolas Manuela de Falle čiju obradu potpisuje ugledni hrvatski gitarist Darko Petrinjak.

Ulaznice su dostupne online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka koncerta.

https://www.facebook.com/dubrovnik.festival/