Preskočite na glavni sadržaj

Miro Gavran i Dimitrije Popović postali članovi Ruske akademije književnosti

Na sjednici Ruske akademije književnosti održanoj 22. travnja u Moskvi odlučeno je da njezinim članovima postanu književnici Miro Gavran i Dimitrije Popović.
vrijeme: 22.04.2014.
mjesto: Ruska Federacija; Moskva
url: https://www.facebook.com/mirogavran

Obrazloženje o imenovanju  potpisao  je predsjednik Ruske akademije književnosti Jurij Bjeljajev, koji je o odluci ove ugledne ustanove obavijestio hrvatske književnike.
Ruska akademija književnosti je sljednik Ruske akademije koju je 1783.godine osnovala carica Katarina Velika.

Odluka o prijemu bit će uručena književnicima ili u Zagrebu ili u Moskvi, ovisno o dogovoru s Akademijom.

Miro Gavran je autor čija su djela prevedena na 35 jezika, knjige su mu imale više od 150 izdanja u zemlji i inozemstvu, dok su mu drame i komedije imale više od 250 kazališnih premijera diljem svijeta  koje je vidjelo preko tri milijuna gledatelja. Proteklih desetak godina Gavran je zamjetno prisutan u ruskom kulturnom prostoru – izvedeno mu je ondje čak osam kazališnih  premijera od kojih tri u Moskvi, a znamenita izdavačka kuća “Azbuka” iz Sankt Peterburga objavila je na ruskom jeziku njegov roman “Judita”.

Dimitrije Popović slikar i pisac, na likovnom je planu do sada priredio  sedamdesetak samostalnih i tristotinjak skupnih izložbi u zemlji i svijetu.

Izložbe su mu proglašavane događajima godine. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Na književnom planu objavljeno mu je deset knjiga eseja, dva romana i tri zbirke priča. Za priče je tri puta nagrađivan uglednom nagradom Večernjeg lista "Ranko Marinković ". Član je Hrvatskog društva pisaca i Crnogorskog PEN centra.  

Izvor: Miro Gavran