Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodne nagrade hrvatskim filmovima

Tijekom listopada hrvatski su filmovi osvojili nagrade na festivalima u Milanu, Beogradu, Vallodolidu, Kopru i Leskovcu. Nagrađeni su 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića, 'Na putu' Jasmile Žbanić, 'Metastaze' Branka Schmidta, 'Besa' Srđana Karanovića te 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića.
Animirani film Marka Meštrovića 'Nespavanje ne ubija' početkom listopada osvojio je čak dvije nagrade - na festivalu animiranog filma Balkanima u Beogradu osvojio je Nagradu za najbolji film jugoistočne Europe, dok je na Međunarodnom filmskom festivalu I've Seen Films u Milanu osvojio Nagradu za najbolji eksperimentalni film i Nagradu EUNIC.

Na jednom od najstarijih europskih filmskih festivala 55. međunarodnom festivalu u Vallodolidu u Španjolskoj, Specijalnom nagradom žirija nagrađen je film 'Na putu' Jasmile Žbanić. Film će pod španjolskim naslovom En Route' od 12. studenoga krenuti u kino distribuciju po Španjolskoj.

Dugometražni igrani film 'Metastaze' Branka Schmidta osvojio je Nagradu za najbolji film na prvom Festivalu europskog i mediteranskog filma u Kopru. Hrvatski snimatelj Slobodan Trninić osvojio je Nagradu za najbolju fotografiju filma 'Besa' Srđana Karanovića. Festival se održao od 14. do 17. listopada 2010.

Dugometražni igrani film 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića osvojio je šestu po redu Nagradu publike na 3. Međunarodnom festivalu LIFE u Leskovcu (27. – 30. listopada 2010.). Na festivalu su prikazani i filmovi 'Sedamdeset i dva dana' Danila Šerbedžije te omnibus 'Neke druge priče' grupe autorica u kojem hrvatsku priču potpisuje scenaristica i redateljica Ivona Juka.

Izvor: www.havc.hr