Preskočite na glavni sadržaj

Marko Marković dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2011.

Nagrada Radoslav Putar, u petak 10. lipnja, dodijeljena je na svečanosti prigodom otvorenja izložbe Finale 2011! u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Između ovogodišnjih finalista Dore Budor i Maje Čule, Ana Hušman i Nine Kurtele, nagradu je dobio umjetnik Marko Marković.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://croatiandrama.wordpress.com
Osnovana 2001. i po prvi puta realizirana 2002. godine, Nagrada Radoslav Putar je godišnja nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj.

Dobitnik Nagrade Putar dobiva 6 tjedni boravak na studijskom programu u New Yorku, i samostalnu izložbu u Zagrebu, po prvi puta u Galeriji Academia Moderna koju Institut za suvremenu umjetnost odnedavno dijeli zajedno s organizacijama Academia Moderna i Institutom za suvremenu arhitekturu.


Marković se predstavio radom 'Uzorno odijelo' koji se sastoji od performansa temeljenog na sudbini radnica Uzora i radnika Dalmacijavina, tipičnih pokazatelja političke i društvene kataklizme koja vlada hrvatskim društvenim, ekonomskim i kulturnim krajolikom, te dokumentacijom njihovih demonstracija i komentarima na mitsko poglavlje 23 hrvatskih predpristupnih pregovora s EU. Rad u sebi integrira kritički stav i sinergijsku reakciju na očajnu hrvatsku stvarnost, pa je svojim angažmanom, aktivizmom, hrabrošću, likovnim izrazom i oblikovanjem, energijom i stavom osvojio članove žirija koji su odlučili dodijeliti mu 6 tjedni boravak u New Yorku.

Laureati Nagrade Radoslav Putar su do sada bili: Tanja Dabo 2002.; Nika Radić 2003.; Igor Eškinja 2004.; Antun Božičević 2005.; Tina Gverović 2006.; Vedran Perkov 2007.; Marko Tadić 2008, Goran Škofić 2009, Davor Sanvincenti 2010.
Izložba Finale 2011! ostaje u Galeriji Galženica otvorena do 17. srpnja.
www.nagradaputar.scca.hr