Preskočite na glavni sadržaj

Mali razgovori o izabranim baletnim temama u Muzeju za umjetnost i obrt

U povodu održavanja izložbe 'Orašar – najljepša božićna bajka' održava se ciklus predavanja u Muzeju za umjetnost i obrt. U srijedu, 15. veljače, u 19 sati, u atriju MUO-a održat će se druženje pod nazivom 'Mali razgovori o izabranim baletnim temama'.
vrijeme: 15.02.2017. 19 h
mjesto: Zagreb; MUO, Trg maršala Tita 11
url: https://www.muo.hr

Sudjeluju:

Mirna Sporiš, prvakinja baleta zagrebačkog HNK, diplomirana baletna pedagoginja, suradnica na pripremi izložbe i autoricu teksta u katalogu izložbe te
Beata Devčić-Domić, baletna i glazbena umjetnica
Svetlana Lukić, baletna pedagoginja i koreografkinja
 
Razgovarat će se o baletnoj umjetnosti kroz presjek prošlog stoljeća pa do danas. Beata Devčić-Domić govorit će o svojim baletnim početcima, o nastupu u Ščelkunčiku 1940. i o načinu rada Margarete Froman, čuvene preporoditeljice zagrebačkog baleta, ruske primabalerine, koreografkinje i voditeljice Baleta HNK.
 
Plesni uvod razgovorima dva su plesa iz 2. čina Orašara, koje će izvesti polaznice Baletnog studija Jastrebarsko. Godine 2014. voditeljica studija i bivša solistica zagrebačkog HNK Svetlana Lukić, postavila je skraćenu verziju Orašara u Jastrebarskom. Svetlana Lukić i polaznici njenog studija, koji djeluje duže od petnaestak godina, dobitnici su velikog broja nagrada i priznanja za rad na području amaterskog bavljenja klasičnim baletom. Spomenuta predstava Orašar izvedena 2014. proglašena je najboljom u Zagrebačkoj županiji 2015. od Hrvatskog sabora kulture, a Baletni studio Jastrebarsko pohvaljen je i za afirmaciju baletne umjetnosti u kontekstu kazališnog amaterizma.