Preskočite na glavni sadržaj

Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti u Rijeci

Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti (IETM), na kojoj će se okupiti više od 350 profesionalnih umjetnika iz cijelog svijeta, bit će održana od 24. do 27. listopada u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK), najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.
vrijeme: 24.10.2019.
mjesto: Rijeka
url: https://www.ietm.org/en/rijeka
Program IETM-a najavile su direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota, generalna sekretarica IETM-a Ása Richardsdóttir i glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta Rijeke 2020 Tanja Kalčić.

 

Konferencija IETM-a održat će se na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a uz sastanke i predavanja, previđen je i umjetnički program te predstavljanje kulturno-umjetničkog programa, koji će se u Rijeci održati 2020. u okviru projekta EPK.

 

Središnja tema je razvoj publike, s ciljem da se potakne novo razumijevanje razvoja publike i da se prodube postojeći koncepti povezani s razvojem publike, pa će se na skupu razgovarati o aktivnom uključivanju publike u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa.

 

O tim će temama govoriti stručnjaci, među kojima Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simon Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić, Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i drugi.

 

Najavljen je dolazak predstavnika organizacija kao što su Performing Lines, Cryptic, the ufaFabrik International Culture Centre, Theatre Kryly Khalopa, Sziget Festival, Walk the Planka, Kaimera production, Laft Berlin, Cumbernauld Theatre i drugi, a na skupu će sudjelovati i predstavnici ministarstava veleposlanstava, instituta, sveučilišta, prošlih i budućih gradova EPK.

 

Svečano otvaranje konferencije bit će 24. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u sklopu otvaranja predavanje će održati suosnivač i član izvedbene skupine BADco Goran Sergej Pristaš, koji će govoriti o današnjim izvođačkim umjetničkim praksama.

 

Od edukacijskih aktivnosti u programu IETM skupa izdvojen je razgovor o izazovima demokratske kulturne politike i jačem uključivanju posjetitelja bez kompromitiranja umjetničkog programa, razgovor o regionalnoj suradnji s predstavnicima svih zemalja bivše Jugoslavije te razgovor o etičkoj kulturnoj politici i participaciji svih građana.

 

U umjetničkom dijelu programa najavljeno je šest predstava riječkog Zoom festivala, triju predstava koje su produkcije HNK Ivana pl. Zajca ( balet "4 allegra, 1 allegretto i 2 bolera", drame "Lolipop" i "Down by Law"), predstave "Dnevnik jednog luđaka" u izvedbi Moving music theatre, dvije predstave inkluzivne plesne grupe osoba sa i bez invaliditeta Plesne grupe Magija te izvedbe Trafikove "Travelogue."

 

Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti  je jedna od najvećih u svijetu, s oko 450 članova iz više od 50 zemalja. Mrežu čine organizacije izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta, u kazalištu, plesu, cirkusu, performansima, interdisciplinarnim umjetničkim formama, novim medijima. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački centri, sveučilišta i institucije i drugi. (Hina)