Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zagreb Wellesa i Kafke'

U četvrtak, 10. srpnja, u 20 sati, u Kulturno informativnom centru, otvara se izložba 'Zagreb Wellesa i Kafke', autorska koncepcija Feđe Gavrilovića, u organizaciji udruge H2O, kao prvi od niza njihovih projekata sa namjerom povezivanja nezavisnih i institucionalnih projekata.
vrijeme: 10.07.2014.
mjesto: Zagreb; KIC, Preradovićeva 5
url: http://www.kic.hr
Izložba Zagreb Wellesa i Kafke bavi se filmom Proces Orsona Wellesa snimanim u Zagrebu 1962., a njezin postav spaja dokumentaciju i suvremene reakcije na film.

Izložbeni postav slijedi Wellesovo razmišljanje o mračnoj atmosferi srednje Europe i Zagrebu kao njezinom savršenom predstavniku. Fotografije iz filma prikazuju tradicionalnu i modernističku arhitekturu Zagreba, gledanu kroz mračne leće Kafke i Wellesa. Fotografije su supostavljene uz današnje stanje nekih od zgrada.

Veliki filmski set na Velesajmu posjeduje estetiku apstraktne slike. Nikad viđene fotografije sa snimanja Mladena Hanzlovskog i Borisa Sütza, te novi kolaži Mije Vesovića i Mercedes Bratoš pokazuju njihovo shvaćanje poetike ovoga filma. Multimedijalno spajanje različitih umjetnosti prisutno je u cijelom postavu izložbe.

Koncept izložbe Zagreb Wellesa i Kafke tematski je vezan uz izložbu Grad filma, tvornica snova koja se 24.  srpnja otvara u Muzeju grada Zagreba, a koja pokriva bogatu povijest grada Zagreba koji je poslužio kao kulisa mnogim režiserima i prati razvoj filmske produkcije od nijemog i crno-bijelog filma do modernih koprodukcija.