Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Petre Kovačić u Studiju Moderne galerije

Umjetnica mlađe generacije Petra Kovačić predstavit će se zagrebačkoj publici na izložbi 'Moguća lakoća', koja se otvara danas, 26. ožujka, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', a izložit će svoje instalacije i skulpture, propitujući specifičan odnos djela i prostora te djela i promatrača.
vrijeme: 26.03.2015.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.danceweekfestival.com/en
Tematska okosnica radova pete autoričine samostalne izložbe je ljudsko postojanje u njegovim osjećanjima, 'u tom tajanstvenom prostoru bića, a potom i sam prostor kojim je čovjek okružen, prožet, i determiniran i koji oblikuje i kao mjesto 'radnje' svojih djela', ustvrdio je u predgovoru kataloga izložbe Milan Bešlić.

Kiparica propituje taj specifičan odnos djela i prostora, zatim djela i promatrača te samog promatrača, pa u njihovu međusobnom ispreplitanju traži onu dodirnu točku i koje izbija pokretačka energija njezina stvaralaštva, dodao je.

Po njegovim riječima, umjetnica je već nazivom izložbe sugerirala i njezina moguća čitanja, tom naslovnom sintagmom morfološki raznovrsna djela, različito oblikovana i postavljena u prostoru, povezala je u cjelinu kako bi naglasila da je ta poveznica duhovna, a time i moguća lakoća u njezinu dekodiranju.

Bešlić smatra kako je svjetlost najkonzistentniji, najjači, pa gotovo i najčešći materijal koji Petra Kovačić koristi u svojem radu, a veliku pozornost pridaje materijalima koji imaju specifičnu funkciju u oblikovanju djela.

Riječ je o petoj samostalnoj izložbi te 32-godišnje splitske umjetnice, koja je na Nastavničkom odsjeku zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirala 2008., u kiparskoj klasi Peruška Bogdanića. Još se tijekom studija usavršavala u Slovačkoj, a članica je više umjetničkih udruga. Predaje na splitskoj Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju i asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Njezina izložba u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' bit će otvorena do 12. travnja. Nakon Zagreba, od 15. do 30. travnja bit će postavljena u Galeriji sv. Krševana u Šibeniku.
(Hina)