Preskočite na glavni sadržaj

Izložba o vatri u Etnografskome muzeju

U Etnografskome muzeju u Zagrebu, u četvrtak, 30. lipnja, otvara se izložba 'Vatra' kojom autori nastoje u povijesnoj perspektivi prikazati važnost i ulogu vatre u životu čovjeka, ističući njezino gospodarsko, komunikacijsko, društveno i simboličko značenje. Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.
vrijeme: 30.06.2011.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.mdc.hr/etno
Izložba, koja je nastala u sklopu dugogodišnje suradnje s njemačkim muzejom 'Fraenkische Schweiz' iz Tuechersfelda, ostaje otvorena do 15. prosinca, a uz nju će na jesen biti organizirana mnoga predavanja i radionice, priopćio je danas Etnografski muzej.

U prvoj od sedam cjelina izložbe koja nosi naslov 'Zemlja i vatra', vatra je prikazana kao ekološki i evolucijski čimbenik. Tu je riječ o ulozi Sunca, munja, vulkana i požara. Temom 'Vatra i svakodnevnica' objašnjavaju se načini pomoću kojih su ljudi dolazili do vatre, kako su je održavali te kako je tekao razvitak od ognjišta i baklji do modernih peći i suvremene rasvjete. U cjelini 'Vatra kao pomoć u radu' autori nastoje prikazati važnost vatre u obrtima i industriji.

Sposobnost uporabe vatre smatra se presudnim pomakom u razvoju kulture pa tako cjelina 'Vatra i duhovnost' govori o značenju vatre u velikim svjetskim religijama te u godišnjim i životnim običajima u hrvatskom folkloru. Božji sudovi na vatru, spaljivanje heretika, vještica i knjiga obrađeni su u dijelu 'Vatra i pravo'.

Vatra naglašava i svečane trenutke pa su pobjede na utakmicama, dolazak novih godina, različite svečanosti i inauguracije uvijek popraćeni vatrometom i paljenjem baklji. Taj aspekt vatre prikazan je u temi 'Vatra, sport i razonoda'. I na kraju, cjelina 'Vatra i umjetnost' govori o vatri kao stvaralačkom nadahnuću u različitim granama umjetnosti.
(Hina)