Preskočite na glavni sadržaj

Izložba MI.20 - manifestacije + nagrade + suveniri (Krk)

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.20 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. 
vrijeme: 16.11.2020.
mjesto: Krk, Galerija Decumanus
url: https://www.tz-krk.hr/hr/

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.20 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima, a koja su ove godine, donekle, reducirana uslijed okolnosti što ih je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Ovogodišnji postav, koji će se, između 16. i 30. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 496. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je, unatoč izazovima epidemioloških mjera, iznova ponudio šarolikost sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Ljetne priredbe, u svom 64. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publici ovog puta donio uživanje u svim mogućnostima ljudskog glasa kao primordijalnog instrumenta.

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i 23. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki koja se svake godine na blagdan Velike Gospe odvija u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 14. Dane smokava, sve popularniju gastro manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah, održano na području između Krka i Cresa, u kanalu Krušija, gdje je svjetska ronilačka elita zaronila, doslovce, do samog dna Kvarnera. Novi svjetski rekord u disciplini CWTB, odnosno ronjenju s dvije peraje, pritom je oborio legendarni ruski dubinski ronioc Alexey Molchanov, zaronivši čak 111 metara.

Osim prethodno navedenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja spomenuti i tradicionalni Krčki karneval, seriju dramskih događanja povezanih motom Vama glumimo!, obilježavanje Međunarodnog dana joge, višednevnu biciklističku akciju Krk Bike Story ustrajnu u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza ili pak ljetne Tramonto sesije tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. Uz to, svoju je premijeru ove godine, pod geslom Krk Island - A Place to Call Home, doživio i program sačinjen od niza glazbenih, scenskih i sportsko-rekrecijskih događanja, a kojeg su, u novonastalim okolnostima, zajednički kreirale četiri otočne turističke zajednice, one Grada Krka te općina Omišalj, Malinska-Dubašnica i Punat.

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Luku Tabaka, Boruta Brozovića, članicu Foto kluba Krk Marijanu Kirasić Nekić, fotografsku ekipu iz agencije Vertical Media te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje je mjesto zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u najprestižnijoj kategoriji ukupne kvalitete života. Radi se o nagradi dodijeljenoj u sklopu trećeg po redu izbora najboljih hrvatskih gradova što su ga zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima motivira na podizanje razine njihova funkcioniranja.  

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na devet dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i novi dvojezični (hrvatsko-engleski) digitalni katalog kojem se pristupa putem poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.  Istaknimo kako je ovogodišnji natječaj naglasak stavio na prihvaćanje kreativnih izazova koje mogu potaknuti životi svetaca vezani uz grad i otok Krk, njihova specifična ikonografija, ali i s njima povezana simbolika, a što je ponajviše motivirano Camino Krk projektom, u sklopu kojeg je, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, započelo obilježavanje službene hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih putova sv. Jakova.
Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju zanimljivih izdavačkih projekata, i to knjige Izumrla naselja i napušene građevine otoka Krka autora Alana Žica - Teklina, višejezične kuharice Krk - 50 delicija Zlatnog otoka čije su urednice Majda Šale i Viviana Brkarić te fotomonografije Ljepote otoka Krka: Tragovima godišnjih doba autora Srđana Hulaka. Potonja predstavlja svojevrsnu sintezu umjetničke knjige i monografije, među čijim je koricama publicirano više od 110 atraktivnih fotografija koje prenose priču o ljepotama otočnih prirodnih ambijenata, uz pokoji trenutak oslonjen na primjere kulturnog, točnije kiparskog, arhitektonskog, pa čak i urbanističkog nasljeđa, a sve to kroz prizmu mijena što ih donose godišnja doba.

Svemu ovome pridodajmo i jednu vrijednu inicijativu! Naime, krajem listopada, čelnici Grada Krka i Grada Vukovara, potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji, kojom je između ta dva grada, citirajući njezin sadržaj, usuglašena međusobna suradnja na području kulture, obrazovanja, sporta i gospodarstva te, tako, podcrtana želja za razvijanjem i širenjem međusobnih odnosa u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva vezanih uz razvoj, boljitak i dobrobit obje zajednica.

Izložbu MI.20 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.

Izložba MI.20 - manifestacije + nagrade + suveniri
Galerija Decumanus | 16. - 30. studenog 2020.
pon. - pet. / 10.00 - 13.00
Tekst: Igor Gržetić