Preskočite na glavni sadržaj

'Iz ništavila' pobjednik 11. Vukovar film festival

Novom filmu njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina jednoglasnom odlukom žirija pripala je nagrada Zlatni šlep.
vrijeme: 26.08.2017.
mjesto: Vukovar
url: https://www.facebook.com/vukovarfilmfestival/

Snažna drama o sudbini žene Katje koja nakon gubitka supruga i sina u bombaškom napadu krene u bjesomučnu borbu za pravdom, najviše se dojmila žirija u sastavu: bosanskohercegovačko-hrvatski glumac Emir Hadžihafizbegović, urednica na HRT-u Branka Papić i filmski kritičar Dean Kotiga.

Za svoju ulogu u filmu Iz ništavila (In the Fade) Diane Kruger nagrađena je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, a sam je film bio u službenoj konkurenciji i utrci za Zlatnu palmu, dok je nedavno potvrđen kao njemački kandidat za nagradu 'Oscar'.
 
U konkurenciji dugometražnog filma dodijeljeno je i posebno priznanje filmu Ana, ljubavi moja rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera, koji je u Vukovaru slavio 2014. s filmom Poza djeteta.
 
Isti žiri proglasio je najbolji naslov u kategoriji kratkometražnog igranog filma. Nagrada je pripala rumunjskoj Noći u Tokorikiju mlade i talentirane redateljice Roxane Stroe.
 
O pobjednicima u žanru dokumentaristike odlučivali su Tim van Beveren, Marek Tomasz Pawlowski i Irena Škorić koji su za najbolji dokumentarni film odabrali njemačko Obećanje koje potpisuje redateljski tandem Marcus Vetter i Karin Steinberger. Žiri za dokumentarni film dodijelio je i dva počasna priznanja: njemačkom filmu Kamo Manuele Bastian te još jednom njemačkom naslovu U potrazi za Edith redatelja Petera Stephana Jungka.
 
Na svečanom zatvaranju prikazana je noir drama Mrtve ribe redatelja Kristijana Milića. Glavnog glumca, Dragana Despota, Vukovar film festival nagradio je za posebno umjetničko ostvarenje za ulogu ciničnog profesora boema koji svojim nenadanim samoubojstvom napravi kaos u svom gradiću.
 
U Vukovaru je hrvatskom akademiku, književniku i scenaristu Pavlu Pavličiću uručena nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji, a redatelju Antunu Vrdoljaku nagrada za životno djelo.
 
Izvor: HAVC