Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski talenti u Berlinu

Šestero hrvatskih filmaša odabrano je za sudjelovanje na 12. izdanju edukativne i networking platforme Berlinale Talents koja se održava od 8. do 13. veljače u sklopu 64. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.
vrijeme: 07.02.2014.
mjesto: Njemačka; Berlin
url: http://www.berlinale-talents.de/

To su redateljica i snimateljica Maša Drndić, filmska kritičarka i novinarka Karla Lončar, producentica Ivana Marinić Kragić, snimatelj Dragan Šiša, redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo te redatelj Jure Pavlović koji će uz redovni program Talentsa biti i sudionik specijalne radionice Short Film Station s projektom kratkometražnog igranog filma Piknik koji trenutno razvija.

Berlinale Talents (do lani 'Berlinale Talent Campus') najveća je i najvažnija platforma ovakve vrste u Europi i jedna od najvećih u svijetu. Tijekom festivala okuplja oko 300 filmaša mlađe generacije - redatelje, scenariste, snimatelje, montažere, glumce, dizajnere zvuka, skladatelje, filmske kritičare i novinare, dizajnere produkcije, distributere i producente - koji imaju priliku međusobno se upoznavati i stvarati osnove za potencijalnu daljnju suradnju te pohađati brojna predavanja, master classove i radionice koje vode svjetski filmski stručnjaci. Među ovogodišnjim su predavačima, primjerice, redatelji i scenaristi Michel Gondry (Vječni sjaj nepobjedivog uma) i Neil Jordan (Intervju s vampirom), glumci Greta Gerwig (Frances Ha) i Diego Luna (I tvoju mamu također, Elysium), predsjednik ovogodišnjeg berlinskog Međunarodnog žirija James Schamus (scenarist većine filmova Anga Leeja), rumunjski autor Răzvan Rădulescu (Poza djeteta, Smrt gospodina Lazarescua), snimateljska zvijezda Christopher Doyle... Posljednjih godina berlinski Talents postao je krovna organizacija za još pet istovjetnih platformi u Guadalajari, Buenos Airesu, Durbanu, Tokiju te one u Sarajevu koju redovno pohađaju mlada imena hrvatske kinematografije.

Maša Drndić (Rijeka, 1980.) na Berlinale Talentsu sudjeluje kao redateljica i snimateljica. Filmom se intenzivno bavi posljednjih sedam godina tijekom kojih je režijski i scenaristički potpisala nekoliko kratkometražnih i srednjometražnih dokumentarnih i eksperimentalnih naslova – Moj Beograd, In the Shadow, Detashe, A couple of stories before the departure (u koautorstvu s Inese Tīkmane), Factory in progress i dr. Najveći uspjeh do sada postigla je svojim aktualnim ostvarenjem, srednjometražnim esejističkim dokumentarcem Polazište za čekanje (najbolji regionalni film Liburnia Film Festivala 2013., posebna nagrada Međunarodnog festivala dokumentarnog i eksperimentalnog filma ARKIPEL u Jakarti), koji prikazuje svakodnevicu autobusnog terminala Žabica u Rijeci. Diplomirala je pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te magistrirala pri Baltic Film and Media School u Tallinnu.

Karla Lončar (Zagreb, 1984.), koja je na Talents primljena u kategoriji filmskih kritičara i novinara, diplomirala je komparativnu književnost i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na kojem trenutno pohađa Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Suradnica je redakcije Filmskog enciklopedijskog rječnika Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, u kojem je zaposlena kao stručna suradnica u leksikografiji. Izvršna je urednica Hrvatskog filmskog ljetopisa, a osim u tom časopisu filmske kritike i eseje objavljuje u magazinu Filmonaut i u emisiji Filmoskop Trećeg programa Hrvatskog radija. Dobitnica je Diplome Vladimir Vuković HDFK-a za najboljeg novog filmskog kritičara u 2011. Prošle je godine bila sudionica Sarajevo Talent Campusa tj. Sarajevo Talentsa.

Lončar će zajedno s drugim odabranim kritičarima i novinarima tijekom festivala raditi u Talent Pressu čije objave možete narednih dana pratiti na ovoj poveznici.

Ivana Marinić Kragić (Split, 1984.) autorica je desetak igranih filmova i glazbenih spotova. Pri završetku prvostupanjskog studija filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2012. zapošljava se u produkcijskoj kući Maxima film kao kreativni producent na transmedijskom projektu Što dečki vole. Njezin prvi autorski film Putovanje premijerno je prikazan na Danima hrvatskog filma 2013, a Mali debeli rakun, autorice Barbare Vekarić, na kojem je radila kao producent prikazan je na brojnim festivalima (Cour Toujours Ženeva, Sarajevo Film Festival, Festival igranog filma u Puli i dr.) Sudjelovala je na više međunarodnih radionica (MBS - Multi Platform Business School, MAIA Marketing & Distribution, Sarajevo Talent Campus); danas je dopredsjednica Filmske udruge Motion. U Berlinale Talents odabrana je kao producentica.

Uz glavni program, Berlinale Talents nudi i potprogram Project Labs koji čine tri specijalizirane radionice i pitching forum na koje se ukupno prima tek 40 sudionika. Jure Pavlović, koji na Talents dolazi u kategoriji redatelja, jedan je od njih - s kratkometražnim igranim filmom Piknik sudjelovat će na radionici Short Film Station koja desetorici odabranih redatelja/scenarista omogućuje da kroz individualni rad s vrhunskim script editorima usavrše projekte koje će potom predstaviti njemačkim i međunarodnim producentima. Piknik nastaje u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji (hrvatski koproducent je kuća Sekvenca), a ovog tjedna predstavljen je i na koprodukcijskom pitching forumu Euro Connection na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu.

Pavlović (Split, 1985.) je na zagrebačkoj Akademiji diplomirao filmsku i TV režiju, a uz Karlu Lončar i Ivanu Marinić i on je jedan od dosadašnjih polaznika sarajevskog Talentsa. Autor je desetak studentskih i profesionalnih kratkometražnih filmova, a kao asistent režije radio je na nekoliko dugometražnih. U filmografiji mu se posebno ističu dva nagrađivana igrana naslova prikazana na festivalima diljem svijeta – Pola ure za baku i recentni Kišobran kojim je, između ostalog, nagrađen kao najbolji redatelj Mediteranskog festivala kratkometražnog filma u Tangeru 2012. te za koji je Maja Posavec osvojila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

U skupini snimatelja na Berlinale Talents 2014. dolazi Dragan Šiša (Pula, 1983.), koji do sada u svom portfoliju broji preko 50 filmova, videospotova, televizijskih serija i reklama na kojima je radio kao snimatelj i kolorist. Kao direktor fotografije snimio je nekoliko kratkometražnih filmova – Nekako s proljeća Nikoline Barić, Veliki Ivo (produkcija Grupa sedam), Uspavanka Jadrana Puharića, Django Miroslava Kosanovića i Milana Rukavine te segment Može neko bacit čik odozgo Josipa Viskovića u omnibusu Zagrebačke priče 2. Diplomirao je kameru na ADU, a dodatno obrazovanje za kolorista stjecao je i na International Colorist Academy u Münchenu i Londonu. Danas vodi vlastitu tvrtku za postprodukcijsku obradu filma te radi na projektu RA1D, prvom dugometražnom filmu koji će potpisati kao direktor fotografije.

Ivana Škrabalo (Rijeka, 1980.) završila je Arhitektonski fakultet u Zagrebu i dodiplomski studij filmske režije na ADU. Napisala je i režirala nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova – Sretan rođendan, Marija, Dubrovnik 2X, Rekao je da je jako umoran i druge. Uz vlastite autorske projekte, paralelno na filmovima drugih redatelja radi kao scenograf – među dosadašnjim naslovima posebno se ističe Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta za koji je 2012. godine nagrađena Zlatnom Arenom na Festivalu igranog filma u Puli. Trenutno je u postprodukciji Otok ljubavi Jasmile Žbanić na kojem je bila asistent scenografije. Na Berlinale Talents 2014. dolazi u kategoriji redatelja te dizajnera produkcije.  

Izvor: HAVC