Preskočite na glavni sadržaj

'Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.' / 'Zanemarena baština - prostorne strukture sela u Hrvatskoj'

U srijedu, 10. listopada, u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika, s početkom u 19,30 sati, održat će se predavanje dr. sc. Jasenke Kranjčević pod naslovom 'Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913.'. Osim predavanja, bit će predstavljena i knjiga 'Zanemarena baština - prostorne strukture sela u Hrvatskoj'.
vrijeme: 10.10.2018. 19,30 h
mjesto: Dubrovnik
Knjigu će predstaviti Stjepo Butijer, arhitekt i bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje RH, Ivica Kipre, etnolog i povjesničar umjetnosti iz Etnografskog muzeja Rupe, te autorica dr. sc. Kranjčević.
 
Organizatori: Umjetnička galerija Dubrovnik, Austrijski kulturni forum Zagreb, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik, Institut za turizam.
 
O knjizi "Zanemarena baština – prostorne strukture sela u Hrvatskoj"
 
Tema knjige vezana je uz EU godine kulturne baštine, a iz knjige je vidljivo da je AU monarhija između ostalog vodila brigu o baštini i da je ona stvarala baštinu. Znači seoski prostor Hrvatske dio je europske kulturne baštine i ukazuje na višeslojnost identiteta. Knjiga pruža uvid u planiranje / regulaciju 230 seoskih naselja na prostoru cijele Hrvatske. Brojni arhitekti, vojni inženjeri i graditelji bili su uključeni u regulaciju sela te se na taj način ruši predrasuda da su sela nastajala isključivo spontano. Detaljnije se opisuje 30 regulacijskih planova sela na prostora Hrvatske s naglaskom na Dubrovačko-neretvansku županiju.
 
O predavanju "Hrvatska obala na Jadranskoj izložbi u Beču 1913. - urbanističko-arhitektonski i turistički osvrt"
 
U predavanju daje se uvid kako se organizirala prva tematska izložba o hrvatskom Jadranu, tj. od izrade regulacijskog plana, gradnje izložbenog prostora do propagande i izrade suvenira. Prva velika izložba o Hrvatskom Jadranu održala se u Beču 1913. godina trajala je 5 mjeseci i zabilježeno je više od 2 milijuna posjetitelja.