Preskočite na glavni sadržaj

Viktor Žmegač: Prošlost i budućnost 20. stoljeća

"Prošlost i budućnost 20. stoljeća" nova je knjiga eseja Viktora Žmegača u kojoj taj književni teoretičar, povjesničar, germanist i muzikolog portretira prošlo stoljeće na temelju važnih kulturoloških i filozofskih djela koja su obilježila 20. stoljeće.  
mjesto: Portland, USA
url: http://www.floatingworldcomics.com/
Knjiga Viktora Žmegača donosi 18 autorskih studija/eseja o ključnim kulturološkim i filozofskim radovima na temelju kojih se može definirati proteklo stoljeće, kazao je predstavljajući knjigu akademik August Kovačec.

Žmegač je to stoljeće oslikao djelima Sigmunda Freuda, Ferdinanda de Saussurea, Wilhelma Worringer, Adolfa Loos, Martina Heidegger, Waltera Benjamin, Johana Huizinga, Alberta Camus, Ericha Auerbach, Maxa Horkheimer i Theodora W. Adornoa, Simone de Beauvoir, Herberta Marcusea, Hannah Arendt, Marshalla McLuhana, Michela Foucaulta, Ericha Fromma, Jeana Baudrillarda te Ruedigera Safranskoga.

Svoju tematski čvrsto povezanu i strukturiranu zbirku eseja započeo je Freudovim "Tumačenjam snova" a završio knjigom "Koliko globalizacije čovjek može podnijeti" Safranskoga, kritički vodeći kroz tekst i otvarajući pitanja koja se dotiču globalizacije, rekao je Kovačec. Po njegovim riječima, Žmegač je najmarkantiji mislilac u europskim okvirima, koji je oplemenio hrvatski i europski čitateljski i znanstveni prostor.

Akademik Krešimir Nemec Žmegačevu knjigu vidi kao pothvat koji nadmašuje nacionalne okvire. "Prošlost i budućnost 20. stoljeća" antologija je minulog stoljeća, crta koju je pod 20. stoljeće podvukao autor, rekao je Nemec koji misli da je u odabiru analiziranih autora i njihovih djela presudila aktualnost knjiga koje i u ovome stoljeću imaju potencijalnu budućnost.

Knjiga razotkriva i Žmegača kao pisca, pokazuje njegove dileme i frustracije, ocjenjuje Nemec koji je naglasio da je Viktor Žmegač "čovjek institucija" jer radi ono što treba raditi više institucija.

Marko Grčić drži da je knjiga najautorskije djelo Viktora Žmegača. Iako je tematski raspon širok, knjiga čini cjelinu, kazao je Grčić ocjenivši ju germanocentričnom. Mnogi eseji mogu ući u antologiju hrvatskih eseja, misli Grčić napomenuvši da je ona autorska mapa dosega misli 20. stoljeća.

Na učestala pitanja i osvrte predstavljača o odabira autora te prijedloge kako su se tu trebali naći još neki pisci i mislioci koji su formirali prošlo stoljeće, odgovorio je sam Žmegač, koji je svoj izbor usporedio s tematski sličnim zbornikom izlašlim u Njemačkoj, a u kojemu se od 20 autora nalazi pet istih pisaca kao i u danas predstavljenoj knjizi.

Viktor Žmegač (1929. Slatina) završio je studij germanistike i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a germanistiku i muzikologiju studirao je u Goettingenu. Od 1971. pa do umirovljenja 1999. redoviti je profesor njemačke književnosti a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2002. je professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, dopisni je član HAZU-a, inozemni član Saske akademije u Leipzigu i član znanstvenog društva Academia Europaea u Londonu. Dobitnik je brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada. (Hina)