Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen projekt "Osorski vremeplov" - nova dimenzija prošlosti

Turistička zajednica Maloga Lošinja u suradnji s Lošinjskim muzeje predstavila je projekt "Osorski vremeplov" za upoznavanje bogate povijest grada Osora na otoku Cresu, još od antičkog doba.
vrijeme: 23.06.2021.
Projekt "Osorski vremeplov", zahvaljujući tehnologiji virtualne stvarnosti, korisniku omogućava da kroz 11 priča upozna bogatu povijest Osora, njegova zaštitnika sv. Gaudencija, život ljudi u rimsko doba te obred krštenja u nekadašnjoj krstionici, priopćila je u utorak TZ Maloga Lošinja.

Projekt je predstavljen u ponedjeljak točno u 10:18 sati, a ta satnica, kako je objašnjeno, simbolizira godinu 1018. kada je kuna prvi puta korištena kao platežno sredstvo i to upravo u Osoru.

Virtualna konstrukcija temeljena na arheološkim i drugim istraživanjima

Rekonstrukcija mogućih situacija i prostora temeljena je na arheološkim i drugim stručnim istraživanjima kako bi se Osor prikazao od antike i srednjega vijeka do danas.

Među pričama je ona o podizanju antičkog Osora "Apsorus, metropola", o samostanu sv. Petra, legendi o Argonautima, ukrcavanju brončanog kipa Apoksiomena, priča o osorskim zidinama, kuni i naposljetku priča "Daleki akordi" o Osorskim glazbenim večerima.

"Osor je u prošlosti imao važno mjesto u povijesti Jadrana. Plovidba sjevernim Jadranom bila je nezamisliva bez prolaska kroz Osor, tisućljećima dominantnu metropolu. Ta bogata povijest grada predstavljena je na zanimljiv, atraktivan i kvalitetan način kroz digitalnu tehnologiju virtualne stvarnosti", rekla je ravnateljica Lošinjskoga muzeja Zrinka Ettinger Starčić.

Projektom se želi valorizirati prirodna baština i bogata povijest Osora, te razvijati kulturni turizam na poučan i zanimljiv način korištenjem visoke tehnologije.

Osor - muzej na otvorenom

Gradonačelnica Maloga Lošinja Ana Kučić rekla je kako ju raduje što su sami Osorani zadovoljni ovim projektom.

Cijeli grad Osor zapravo je muzej na otvorenom, u kojemu su umjetnici svih epoha ostavili svoj trag, od suvremenoga Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike, a vrtovi i parkovi u zelenilu kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana.

Posjetitelji mogu otkriti Osor uz virtualnu šetnju u trajanju od 45 minuta, rekao je direktor TZ Grada Maloga Lošinja Dalibor Cvitković.

Uz kupnju karte preuzimaju se naočale i slušalice, s mogućnošću odabira pet jezika, u Arheološkoj zbirci Osor, Lošinjski muzej. Projekt je osmišljen  na otvorenom, gdje će korisnici na označenim mjestima aktivirati svoje naočale i tako uroniti u prošlo vrijeme. (Hina)